Тайната на швейцарския шоколад

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Мнозина не могат да си представят деня без шоколад. Без какао обаче шоколад няма как да се направи. В следващия репортаж от “Дойче Веле “ ни разкриват някои от тайните за направата на швейцарския шоколад.

“Традиционно швейцарският шоколад като вид е млечен шоколад. Това означава шоколад с 86% съдържание на какао”, казва Лаура, която е съоснователка на шоколадената манифактура “Ла Флор”. В нея правят изкушението изцяло ръчно.

Лаура разкрива част от тайните в технологията на производството на швейцарския шоколад

Основните съставки за техния шоколад са захарта и маслото от какао. “Това е извлечената от какаовите зърна мазнина, към което ако искаме да направим млечен шоколад добавяме мляко на прах”, разяснява тя. Най- важното нещо, което определя вкуса на швейцарския шоколад са какаовите зърна.. “От “Ла флор” доставят какаото си основно от регионите на Латинска и Централна Америка, и в по-малка степен от Африка”, казва Кристиан Велес собственик на плантация за какао в Колумбия. Освен какаото с Швейцария го свързват и неговите прародители, чийто корени са от алпийската страна.

“В естествени условия какаовите дървета израстват на височина до 5 метра, и плодовете растат в основата им, а не на върха като нормалните плодове. “Обикновено се взема какаовия плод, разрязва се на две и вътре се намират зърната. Поставят се в дървени касетки като се покриват с листа от банани. Така с помощта на бактериите се иницира първичната ферментация на зърната. Следва един процес от постоянно обръщане на зърната, който продължава пет-шест дни за да се получат търсените вкусови качества”, разкрива експертът.

За всяка рецепта какаовите стружки се изпичат по различен начин

“Първото нещо което трябва да направим със зърната е да ги раздробим, премахвайки обвивката, а това,което е  вътре, съдържанието се изпича, като при всяка рецепта изисква свой начин на изпичане на какаото”, казва Лаура.

Швейцарският шоколад е не само изискано опакован, но ис изискан вкус

Знаете ли защо например при направата на млечен шоколад не се използва свежо мляко? “Защото то съдържа голям процент влажност, а влагата и шоколада не са приятели. Ето защо никога не трябва да използваме свежо мляко, а винаги да добавяме мляко на прах”, отговаря Лаура. Вече изпечените какаови стружки се смелват в специална мелница с помощта на два гранитени камъка. Захарта също се добавя много бавно, и когато масата е достатъчна, се прибавя какаовото масло, което трябва да е разтопено. Следва процес на конширане на шоколадовата маса, което означава изтегляне на въздуха от нея чрез въртене. Така шоколадът придобива своя наситен сладък вкус. И тъй като шоколадът е източник на щастие, за мнозила направата му си остава работа-мечта.

Мартин Иванов

по материали на “Дойче Веле”

Снимки: “Дойче веле”/скрийншот

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар