Мултипространствена музика

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Британският музикант Едуард Чилвърс е създал една необичайна система за композиране на музика чрез числата от различни по вид и форма зарчета за игра, оприличавайки ги на съответните музикални тонове. Така той създава своите произведения- една своеобразна мултипространствена музика.

Със своята музика Едуард Чилвърс иска слушателите да усетят абсолютната красота

Това е музика, която се основава на математическа концепция, композирана не от различни чувства, а от различни таблици с цифри. Експериментира като се опитва да изсвири една и съща мелодия в различно темпо. Тази музика нарича мултипространствена.

“Дълго съм мислил върху подобен род музика и това дали би било възможно да се свири едновременно музика с различно темпо. Изпробвах колко различни типове темпо човек може да изсвири с една ръка. Какви движения се извършват, как може да се комбинират различните скорости на свирене и какви правила произхождат от това. Като правилата на хармонията. Как тоновете могат да се свържат, защото понякога един тон може да звучи добре, но когато го обединиш с друг не”, казва Едуард.

Той е създал своеобразна комплексна система от таблици, в които различните тонове са сортирани в 96 полета. Така си създава обща представа за музиката която трябва да композира. И сега идва ред на зарчетата. “Функционира по следния начин. Имам едно зарче с 12 страни за видовете тонове, защото има толкова на брой видове. Имам и едно зарче с осем и друго с 4 страни. Чрез тях определям точните позиции в таблицата, докато две други съвсем нормални зарчета в какво темпо трябва да свиря. Когато ги хвърля, получавам следната комбинация, да свиря на четвърта скорост , комбинирайки модус 7 и 3”, разкрива пианистът.

От неговите импровизации произлизат музикални парчета, които публикува най-малко три пъти седмично в своя канал. Там могат да се намерят и видеоклипове от неговия първи албум.

Вдъхновение за своята необичайна музика Едуард Чилвърс намира сред природата където също се срещат изобилие от закони и случайности. “Красотата в природата, различните форми в нея, комплексността на дърветата, облаците, птиците-всичко това ме вдъхновява. Искам красотата на природата да се отразява от музиката. Да дам на слушателите си това, което съм преживял в точния момент за да ги оставя да преживеят абсолютната красота”, казва музикантът.

За него музиката и природата са в непрекъсната връзка. Ето защо неговите произведения нямат нито начало, нито  край, а прелива от едно в друго. Те трябва да напомнят на слушателите за място, което са посетили и напуснали, място, което винаги се променя.

Мартин Иванов

по материали на “Дойче Веле”

Снимки: “Дойче Веле”с/крийншот

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар