Виртуално разтоварване с 3D изкуство

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Оказва се 3D пространството може не само да натоварва, но и да разтоварва. Особено когато се касае до анимираното изкуство, което създава шведския дизайнер Андреас Ванерстед. Създава изкуство в което сякаш до безкрайност се въртят и движейки се едновременно най-различни геометрични фигури създаватусещането за безкрайност.

Чрез специална програма превръща своята представа за пространството в триизмерни движения. “Съвременният софтуер позволява много лесно да се имитират най-различни физически движения. Дори светлината може да се представи толкова реалистично, че сякаш излиза директно от камерата”, казва дизайнерът

Анимациите на Андреас Ведерстад са като мехлем за човешката душа

Въпреки че анимациите продължават само няколко секунди изглеждат като безкрайни. Трикът който използва е че са съединени една след друга. Андреас Ведерстад вече е програмирал повече от 150 подобни анимации. Помага му двадесетгодишният му опит като графичен дизайнер и 3D художник. “Когато имам някаква идея, я композирам с помощта на моя 3D софтуер. Това могат да са например един куб или кръг. Така получавам образ на обектите, които са в главата ми”,разкрива Андреас.

След това скицира своята идея. процес който може да продължи няколко дни. Опитва се както признава да търси прости обекти и да създава възможно най-минималистични сцени, в които важна роля да е отредена на движението. Програмирането на клиповете отнема не повече от ден работа. Споделя своите анимации разбира се в социалните медии, като интересното е, че повечето хора смятат, че анимациите му са резултат от реални скулптури, които създава. “Всичко което правя обаче е дигитално и резултат от софтуера, който използвам”, допълва авторът.

През 2016 година за пръв път публикува в Инстаграм своя анимация. Днес има повече от 600 хиляди последователи там. “Въобще не съм мислил за това. беше налудничаво. Случваше се дневно да се присъединяват до 15 хил. последователи”, спомня си той. Повечето от тях споделят, че неговите анимации им помагат да се разтоварят психически. Това потвърждава и германският психиатър и изследовател на стреса Мазд Адели.;”Когато наблюдаваме дълго време различни движещи се с еднакъв ритъм обекти това ни действа разтоварващо и ни освобождява от мислите ни”. 

Точно това иска да постигне със своето триизмерно изкуство и Андреас Вадерстад, да разтоварва хората от света на социалните мрежи. Ето защо направил още една стъпка, създавайки своеобразни 3D хипнотизиращи анимации, действащи като балсам за душата.

Мартин Иванов

по материали на “Дойче Веле”

Снимки: “Дойче Веле”/скрийншот

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар