Водораслите-новата супер храна

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Водораслите могат да са толкова полезни за здравето, и дори да наподобяват вкуса на трюфелите. В близост до полярния кръг в акваторията на Лофотеновите острови, част от Норвегия Анджелита Ериксон и Тамара Сингер отглеждат девет вида водорасли при температура на водата от 4  градуса. Има десетки и дори стотици видове ядливи водорасли но точно този,  наподобява вкуса на трюфелите, вирее най-добре именно край бреговете на Норвегия.

Тамара и Анджелита отглеждат водорасли край полярния къг стремейки се да възвърнат популярността им в европейската куня

Анджелита и Тамара са създали малка ферма за водорасли с единствената цел да възвърнат популярността им в европейската кухня. Ако водораслите отдавна са изчезнали от кулинарните традиции на повечето европейци, то не така стоят нещата с онези, които населяват азиатските брегове на Пасифика. “Майка ми е японка и аз съм израснала с вкуса на водораслите и когато пристигнах в Норвегия, бях  впечатлена какви възможности се откриват тук. Норвегия е невероятно богата на най-различни водорасли, но те вече не са част от традициите на хората”, казва Анджелита.

Въпреки това повечето обитатели на Лофотеновите острови живеят от това, което им предлага морето като храна. Тук се намира една от най-големите борси за сушена риба, но за водорасли почти никой не се сеща.

Тамара и Анджелита отглеждат своите водорасли в малкото рибарско селце Напфа, а  тъй като често е придружавала своя баща по време на лов, Анджелита познава много добре крайбрежието. “Лофотеновите острови са перфектното място за отглеждане на морски водорасли. Водата е в непрекъснато движение, което я прави богата на много полезни вещества. Това е мястото с едно от най-силните морски течения на Земята”, казва Анджелита.

Лофотеновите острови са едно от местата с най-бързо морско течение на Земята

След като водораслите се съберат трябва да се оставят да изсъхнат, 2 часа по-късно са готови за употреба в кухнята- дали свежи като салата или стрити като подправка. Заедно с местни готвачи Тамара и Анджелита измислят нови рецепти, в които основна съставка са водораслите. Роденият във франция готвач Жан Мадек е един от тези, които са преоткрили мястото на водораслите в кухнята, създавайки например пата с водорасли или крем от цветно зеле с чипс от водорасли.  “С тях може да се прави всичко, да се експериментира с различни вкусове или структури. да се направи салата или риба с водорасли, да се комбинират с печено месо. Могат да се комбинират най-различни вкусове. Така се отваря един нов свят от вкусове пред нас”, казва готвачът.

С цената си от около 500 евро за килограм, водораслите отглеждани от Тамара и Анджелита за сега са достъпни само за майсторите в кухнята от най-високо ниво, но за двете  момичета е безспорно, че те са една от храните на бъдещето ни най-вече защото са здравословни.

Мартин Иванов

по материали на “Дойче Веле”

Снимки: “Дойче Веле”/скрийншот

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар