Плетива за мъже

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Сигурно си мислите, че плетенето е занимание само за жените. Грешите, а доказателство за това е дизайнерът Стивън Уест който се грижи за разширяване популярността на плетенето, създавайки пъстри и многоцветни мъжки облекла.

Неговите цветни плетки в разнообразие от геометрични форми впечатляват преди всичко представителите на младото поколение. “Всичко идва от мен- от дизайнера до моделите на плетките”, казва 32 годишният американец. Признава че го прави влагайки много любов и страст в измислянето и изписването на всеки модел. “Особено много работя с повече цветове, защото те ме вдъхновяват”, казва още дизайнерът.

За американския хореограф Стивън Уест плетенето е като игра, с много танци, забава и хумор

В Инстаграм живеещият в Амстердам дизайнер има повече от 250 хиляди последователи, а в своите онлайн уроци показва, как човек може сам да си изплете цветни и пъстри неща. Хуморът определено е неизменна част от неговите клипове.

”Бих искал да направя още много подобни видео клипове, с които да накарам все повече хора да заобичат плетенето. И те не винаги могат да представят само техническата страна на нещата, но и да са модерни и игриви”, казва той.

Уест, който по образование е танцьор и хореограф развива своите проекти за нови модели плетки като първо ги рисува и скицира, след което той и екипът му започват работа. Редовно издава книги със своите плетки, основател е на марка вълна и собственик на магазин за различни видове материали за плетене. “Съвсем не се придържам към някакви правила когато плета. Никога не съм учил в някакво дизайнерско училище, а всичко си представям като една игра.”

Един от неговите последователи е 13 годишният берлинчанин Константин Зиебек. Плетенето у доставя истинско удоволствие, а идеи намира  в социална мрежа, специализирала се в занаятчийската работа, в която членуват около 9 милиона души по цял свят.  “Винаги съм бил впечатлен от плетенето, защо мислех  че това е нещо само за нашите баби, но се оказа че не е така”, казва Константин.

39-годишният Фабиан също е запленен от плетенето. Завършилият пиано в едно музикално училище плетач вече е създал  повече от сто свои неща, между които шапки,шалове, пуловери и чорапи.

“За мен плетенето е като своеобразно потапяне в пъстрия свят на цветовете, едно разтоварване след дългия работен ден. Да седнеш до камината да се съсредоточиш  само върху това, и да се изключиш за малко от всичко останало”, признава музикантът.

Плетивата обаче далеч не са дело само на ръчния труд на различни ентусиасти, но и са част от модните колекции в най-различни комбинации и разцветки дело на някои от най-известните дизайнери. Това потвърждава и Саша Ютрихт, собственик от дълги години на магазин за прежди. Нещо повече той организира специални събития и дори пътувания, посветени на плетенето. Разбираемо заради наложените от пандемията ограничени, сега всичките му активности като редовния  седмичен семинар са в интернет.

“В началото започнах с излъчвания на живо във Фейсбук, които обаче позволяват контакт само едностранно. После си помислих защо пък да не започна срещи през платформи като Zoom, чрез които мога да си говоря с хората. Те да ме питат нещо, аз да им отговарям Нещата да се развиват в процес, и това да носи удоволствие и на двете страни”, казва Саша.

Стивън Уест вече е утвърдил своя магазин за плетива в сърцето на Амстердам, и не му липсват нови идеи. “Представям си да водя социално телевизионно шоу с много танци и от време на време с показване на различни уроци. Ще поканя всичките си приятели. Това може би изглежда налудничаво, и не зная дали хората са готови да го приемат”, споделя Стефан.Съвсем не на шега обаче мъжете скоро могат да изместят жените от плетенето.

Мартин Иванов

по материали на “Дойче веле”

Снимки: “Дойче Веле”/скрийншот

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар