Когато музиката е страст

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

За достолепната Колет Мазе музиката е не просто начин на живот, а нейна страст, на която тя е отдала вече повече от век. И продължава да свири на своето пиано най-малко четири  часа дневно в своя парижки дом. Разбираемо въобще не може да си представи своя живот без своето пиано.

“Това което ми харесва е физическият контакт с клавишите на инструмента когато свиря. Има голяма разлика когато удариш силно даден клавиш или просто го докоснеш с върха на пръстите си”, казва Колет.

За Колет мазе музиката е страст и живот

Родената през 1914 година Колет започва да свири на пиано още когато е на пет години и от рано музиката и позволила да се пренася в един много по-красив свят, далеч от дома и царящитев него сложи отношения. “Майка ми беше доста строг и студен    човек, който почти не обичаше децата за разлика от моята баба. Винаги съм изпитвала страх какво ще ми каже ако направя някоя лудория и какво би произлезло от това. И пианото беше това, което ме спасяваше в  подобни моменти”, спомня си достолепната дама.

На петнадесет години следва музика в едно висше музикално училище, а по-късно работи като учител по пиано. Своя първи албум с композиции издала едва на 84 години. Днес я подкрепя синът и Фабрис Мазе.

“Подобно на много други хора и майка ми е имала много тежки преживявания в своя живот. Когато обаче седне пред пианото, тя попада в своя свят на музиката, и това и дава нови сили и мотивация”, казва Фабрис. Дори и днес на подобна преклонна възраст, Колет се чувства много добре физически и наистина не съвсем толкова стара, колкото изглежда.

“Мисля че всичко е до главата. Майка ми винаги е имала много добри неща в живота си но винаги си остана със старомодно мислене. Това да ти работи акъла е нещо, което не е свързано с определено време, а или го имаш  или не”, споделя Колет. И тя все още изглежда доста жизнена, въпреки сериозната си възраст. А рецептата и за това е:” В живота човек винаги трябва да търси това което да го впечатли и винаги да остане любопитен. Човек не трябва да затъпява”.  И пианото и се отразява много добре.

“За щастие майка ми няма кой знае какви големи здравословни проблеми с изключение на доста отслабеното зрение и слух. И има три неща, които обича най-много. Разбира се като всяка французойка обича да си похапва сирене и шоколад, както и да си пийва вино”, споделя синът и. И Колет все така продължава да свири старателно на своето пиано. В края на този месец ще излезе поредният и албум с изпълнения на любимия и композитор клод Дебюси, а на 16 юни ще има още един повод за празник, когато ще отпразнува своя 107-ми рожден ден.

Мартин Иванов

по материали на “Дойче веле”

Снимки: “Дойче Веле”/скрийншот

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар