Хусавик – малката исландска надежда за Оскарите

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post

Само до преди време едва ли някой  извън почитателите на северното сияние бе чувал за малкото  заспало исландско градче Хусавик. Когато в него обаче стъпи киното, или по-скоро Холивуд, нещата се променят главоломно.

Как киното промени жиота на жителите в малкото исландско градче Хусавик

Малкото градче стана сцена на снимките на комедийния филм „Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga“   който му  даде международна известност    . В него се снимат звездите Уил Фери и Рейчъл Макфадън, а лентата разказва историята на двама непрофесионални музиканти, които се опитват да отидат на конкурса “Евровизия”. След множество неуспехи най-накрая отиват да представят Исландия, и разбира се песента им се превръща във водещ мотив на филма.

Предприемачът Орли Олисон отблизо вижда, как снимките на филма променят неговото градче. “Това е първият филм, който се снима тук, и никой нямаше представа как ще се случи. Когато излезе на екран, видяхме че е станал много добре и се смяхме на самите себе си. Холивуд също”, казва Орли.

Сега песента Husavik -My Hometown е с номинация за Оскар за  най-добра музика, а Орли смята, че има скромен принос за тази номинация, защото стартира кампания за популяризиране на песента. “Мисля че с това че около нея се вдигна шум помогна на песента да получи номинация. Местните хора се включиха с ентусиазъм в кампанията и това даде резултат”, казва предприемачът.

Част от кампанията е и едно оригинално видео в което местен гражданин се представя така: ”Казвам се Оскар Оскарсон. Добре дошли в моя роден град Хусавик-най-красивият град на света. Имаме си чиста вода. Имаме си и Северно сияние. Единственото което все още ни липсва е още един Оскар. Може би най-хубавото име на света. И да, сега аз съм единственият Оскар тук”.

“Беше много хубаво да се участва в това видео, но е важно, че хората го направиха със съзнанието, че песента има шансове за успех”, смята Орли.

Песента „Хусавик моят роден град“ се пее дори и в училлищния хор

След получаването на номинацията за Оскар, всичко в Хусавик се върти само около песента. Дори децата в местния училищен хор я разучават. Градът се готви за нощта на Оскарите на 25 април, като дори е разпънал своя червен килим. А какво мислят жителите на града за шансовете за успех? “Мисля че са много добри и нашата песен е най-добрата сред номинираните”, казва младо момиче. “Песента е проста и има хубава мелодия, и мисля че филмовата академия също ще оцени това”, допълва друга жена. “”Хусавик е номер едно в Исландия, номер едно в Европа и сега е номер едно в цял свят”, не скрива приповдигнатото си настроение местен жител.

Според Орли Олисон песента  има много добри шансове за успех, защото играе важна роля във филма, и всичко се върти около нея, докато другите номинирани песни не са. Без значение обаче дали Оскарът ще пристигне в хусавик или не, песента за моя роден град вече е дала нов смисъл в живота на хората от това малко градче

Мартин Иванов

по материали на “Дойче Веле”

Снимки: “Дойче Веле”/скрийншот

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар