Как киното създава легенди

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Седмото изкуство е способно не само да разказва приказки, но и да създава легенди. Една от тези легенди, родена от него е Джеймс Бонд. Когато някой чуе името, със сигурност би си помислил. че най-голямата му любов са жените, защото до легендарния филмов шпионин винаги е имало по някоя хубава жена. Това обаче не е съвсем така.

Кола пръскаща бензин и с въртящи се номера. Това е само една от 25-те оригинални автомобила на легендарната марка “Астон Мартин”, използвани във филмите за Бонд. Сега срещу само 4 милиона евро всеки почитател на шпионската лента ще може да се сдобие с подобен автомобил, който изглежда досущ като моделите във филма. Запомнящ момент е появата на модела DB5 на “Астон Мартин” в първият епизод от поредицата излязъл на екран през 196 година.

Пазител на култа към колите на Джеймс Бонд е Зигфрид Теше от автомобилния музей в градчето Айнбек в Долна Саксония. Той е автор на множество книги за легендарния таен агент.

Киното направи легенда не смо Джеймс Бонд, но и неговите коли

“Мисля че ако го нямаше Джеймс Бонд, “Астон Мартин” щеше да фалира, защото именно филма превърна моделите на марката в истинска сензация. Първо това бяха истински коли само за мъже,и освен това благодарение на лентата поръчките бяха толкова много, че производителят не можеше да смогне да ги изпълни. Множество звезди като Пол Макартни и Мик Джагър се наредиха сред феновете на автомобилите”, казва той.

За това колите на Бонд да изглеждат революционни за времето си от техническа гледна точка основна заслуга има Иън Флеминг, автор на романите по които са създавани епизодите. “Флеминг е имал усета за това, как да изглеждат колите и дори се е подготвил научно при описването им за това, какво е било възможно сега, и какво във бъдещето”, казва Теше.

В автомобилния музей  на Айнбек Зигфрид Теше показва един от участвалите в сериите за Бонд автомобили, използван за заснемането на сцените с преследванията. “Тук е стоял операторът заснел сцените с преследванията, а това е колата  марка BMW 750 EL”, разказва той. Авторите на филма се спрели на автомобил от луксозната серия на баварската марка, който почти бил изхвърлен за скрап с помощта на който да симулират особено футуристично изглеждащи техники, а Джеймс Бонд е управлявал своята кола с помощта на мобилния си телефон.

“Разбира се автономно управляеми коли с помощта на смартфон все още няма, но това е идеята. Нещо което теоретично би било възможно. Това е смесица между сайънс фикшън и научен факт”, смята Тише.  И маркетинговият ефект от това е невъобразим, и дори във формата на играчки, моделите на колите участвали във филма се продават като топъл хляб.

Сред моделите хит на пазара е и моделът Espirit на “Лотус”- кола, чрез която Бонд демонстрира във филма, че дори може да маневрира под вода.  “Дизайнът на колата е такъв, че се е решило, че тъкмо този модел може да послужи и като един вид подводница”, казва уредникът. Тясната връзка между тайния  агент и високите технологии може да се проследи във всички филми или в почти всички. Зигфрид Теше също кара кола, подобна на един от моделите във филма. В последните пет серии Джеймс Бонд разчита на последните модели на “Астон Мартин” за своите екшън изпълнения, но понякога се връща и към своя любим модел D5, и на снимачната площадка за последния филм в Италия, могат да се видят цели десет екземпляра от този легендарен олдтаймър.

“Това е така защото този автомобил е част от живота на Джеймс Бонд. Той е вдовец и няма късмет с жените, или те с него. Единственото което обича до смъртта си са неговите автомобили”, казва Тише.  Една любов между Джеймс Бонд и “Астон Мартин” DB5 която пише историята на една легенда в киното.

Мартин Иванов

по материали на  “Дойче Веле”

Снимки: “Дойче Веле”/скрийншот

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар