Цветна изложба променя облика на Ерфурт

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email 0 Filament.io 0 Flares ×

Традиционното германско цветно изложение BUGA през тази година гостува в столицата на Тюрингия за да промени облика на града.. И то как- с над 600 хиляди растения разположени на площ колкото 60 футболни игрища. Едно от местата преобразени за събитието е цитаделата от 17-ти век Петерсберг, а заслугата за това е на ландшафтния архитект Лаура Хойшнайдер.

Едно от възодените места в града благодарение на зложбата BUGA е и крепостта Петерсберг

“Целта ни беше да възродим едно забравено досега място като Петерсберг, което дълги години беше недостъпно за жителите и гостите на града. Това е било военно укрепление, което дълго време е било недостъпно”, казва тя.

Задачата да се върне към живот историческото укрепление не била никак лесна, защото сградите са били частично разрушени, а площите обрасли с храсталаци. Заедно с екипа си обаче Лаура Хойшнайдер успяла да преобрази мястото. “Когато видяхме празните пространства идеята ни бе с помощта на цветята да ги превърнем в едни привлекателни места, излезли сякаш от приказките”, казва тя. Така както една виеща се между гробовете алея с цветя. Между лехите с цветя пък са засадени различни видове стари билки и зеленчуци като спанак, зеле и моркови, с което се демонстрират дългогодишните традиции на Ерфурт в градинското изкуство.

Лаура Хойшнайдер

Сред растенията спомогнали за разцвета на града през средновековието  е и багрилна сърпица (Färberwaid), което както подсказва и името му е било използвано за производството на бои. “Това е растението направило жителите на Ерфурт богати през Средновековието, тъй като от неговите цветчета се е изготвяла синя боя”, потвърждава и Лаура.

Първото междунарогно  изложения за градински цветя в Ерфурт е проведено в далечната 1865 година а през 60-те години на миналия век, които градът  все още е част от Източна Германия, градъ се превръща в един от центровете на международните изложения за цветя, като тогава е изграден и EGA Park. Това място и днес е средище на изложението, като  е и любимо място за разходки на местните, и ще цъфти чак до края на октомври.

Цветта превърнаха Ерфурт в истинска цветна приказка

Две от новите секции са посветени спецано  на BUGA- новата сграда за тропически растения- и най-голямата в Европа орнаментирана цветна картина. “Този парк трябваше да изглежда неповторимо, не само заради това, че през тази пролет температурите са достатъчно високи, но и поради факта, че градинарското изкуство става все по-търсено, и когато  човек прегледа социалните медии, ще види, че цветята заемат централно място. И това е чудесно”, смята Беате Валтер.

Лаура Хайшнайдер също се радва, че след усилена работа продължила цели три години, Петерсберг отново цъфти и е превърнато в място за преживявания. “Надяваме се, че хората които дойдат в Петерсберг ще погледнат на това военно укрепление по един нов начин и затова ще допринесат всички тези растения със своите цветове и аромати и особено в тези времена на пандемия ще им даде нови сили за живот”, смята Лаура.

Мартин Иванов

по материали на “Дойче Веле”

Снимки: “Дойче Веле”/скрийншот

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар