Дизайн с мисия

Rate this post

Британецът от нигерийски произход Йенка Илори превръща едно място в Лондон в цветна и пъстра зона за отдих. Неговите творения на изкуството разказват истории от детството му. Нещо повече, неговият дизайн е със специална мисия. “Искам да създам място, в което всеки може да размишлява над себе си, да медитира, обграден от растения. Място където човек да се спре, да води обичайните разговори или просто да чете книга, заобиколен от зеленина”, казва творецът.

Йенка Илори

Цветните инсталации на  34 -годишният дизайнер красят почти цял Лондон. Така например чрез Happy Street Йенка Илори  е превърнал тунелът под един железопътен мост в истинска дъга.

 

“Когато работя в студиото върху някой проект, аз съм сякаш в собствената си кула, но когато той вече е на улицата не е само мой, а принадлежи на всички. Така всеки може да го интерпретира сам според това, как му изглежда и така да се демонстрира едно съпричастие към общността.”

Пъстрите дизайнерски инсталации на Илори Йенка красят цл Лондон

До момента Йенка Илори е реализирал десетки проекти по поръчка на най-различни галерии. По негов проект е създадено и пространство за игри на възрастни в рамките на филмовия фестивал в Кан. “Имам идеи за още много проекти. Това е част от мен- да създавам нещо, и след това да наблюдавам, как другите реагират”, казва той.

Цветни чинии с африкански мотиви

Своята кариера на дизайнер започнал преди десетилетие с колекция от аранжирани по нов начин столове, които получили  втори живот. Неговата работа винаги е свързана с истории от детството му. “Разказването на истории също е част от моята идентичност. Като дете винаги съм се чувствал сякаш живея два живота в две култури- британската и нигерийската. Обичам и двете, и как може това да се отбележи освен чрез изкуството. Направих го чрез мебелите, като взех истории от детството ми, и ги показах по нов начин”, споделя той. Една колекция от домашна посуда – чинии и чаши с африкански мотиви съда по време на първия локдаун заради епидемията с коронавируса. “Вдъхновението към цветовете съм го наследил от майка ми, а тя от нейната. .Цветовете винаги ми носят известна доза позитивизъм”, продължава Йенка Илори. Новите инсталации пък носят позитивни дух и правят британската столица да изглежда по-пъстра и цветна не само денем, но и през нощта.

Мартин Иванов

по материали на “Дойче Веле”

Снимки: Дойче Веле”/скрийншот

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар