Работно място по време на отпуск

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Във времената на пандемията от корона вируса, гъвкавото работно място се превърна в неотменимо ежедневие. Има хора обаче, които със своето стремление никога да не засядат на едно място отдавна са си спечелили прозвището дигитални номади. Тъкмо за хора като тях на португалския остров Мадейра създадоха първото в Европа село за дигитални номади. Това е Понта ду Сол и предлага за тях всички необходими условия плюс райска природа и постоянно мек климат през цялата година.

Понта до Сул предлага освен райска природа и много добри условия за дигиталните номади

Това са идеални условия са хора които са свикнали да работят само съ своя лаптоп. Една от тези дигитални номадия е и румънската уеб дизайнерка Ана Мария Гица, която е избрала Понта ду Сол за свое работно място, и живее тук вече от два месеца. “Исках да пробвам да работя като дигитален номад. Видях че тук в Мадейра са направили първото село за подобни хора и веднага си резервирах билет”, казва младата дизайнерка. Тук по думите и  е създадена една много добра общност и споделени работни места.

Ана Мария почти ежедневно използва споделеното работно пространство в местния туристически център на Понта ду Сол. “Предимството е, че тук мога да работя заобиколена от една прекрасна природа.. Това повишава както моята продуктивност, така и креативното ми мислене, а след работа заедно с останалите от общността мога да се включвам в безброй активности”, оценява своето дигитално номадство Ана.

За Ана Мария работата като дигитален номад допринася за повишаване на нейната креативност

Мадейра далеч не е единственото място за дигитални номади. Индонезийският остров Мали е сред най-популярните дестинации за тях. Големи метрополии като Берлин и Лисабон обаче също са сред любимите точки за дигиталните номади. Въобще те работят по цял свят, и ако дадено място не им допадне или пък се утежняват условията на пандемията, просто продължават нататък.

Португалецът Гонзало Хол сам е бил дълго време в ролята на дигитален номад пътувайки по цял свят. Той е един от двигателите за обособяването на Понтаду Сол като село на дигиталните номади. “Идеята ни бе да структурираме мястото така, че да привлечем повече хора. Да предлагаме най-различни събития с подкрепата и на властите. Това е една общност, която се грижи за своите членове, нещо което не съм видял другаде”, казва Гонзало.

Населеното с 8 200 души село засега разполага с капацитет за близо 200 дигитални номади, които да се настаняват в хотели или частни жилища. Общността на дигиталните номади тук обаче вече се разраства извън границите на селото.

“Радваме се за това, защото по този начин допринасяме за икономиката на Мадейра. Това е добре не само за моя бизнес, но и за всички останали”, смята местен търговец. “Благодарение на това че селото ни се отвори за такива хора научаваме повече за нови култури, срещаме нови хора, на които пък показваме нашата култура”, споделя и една от жителките на Понтаду Сол, която е настроена позитивно и намира идеята за добра.

ИТ мениджъра Федерико Виланте от години е част от движението на дигиталните номади и живее в една вила в Понта ду Сол. Италианецът отдавна вече е продал жилището си в Рим. “Дигиталното номадство ми позволява да научавам много интересни неща за различни места и да срещам най-различни хора. Това отваря както моя поглед, така и душата ми. Мисля че това е много важно”, казва Федерико.

Всеки ден в Понта ду Сол се провеждат професионални семинари, по време на които членовете на общността обменят своя опит. След края на работния ден пък мнозина разтоварват с йога или тай чи, а Понта ду Сол предлага на всички не само да с почувстват като у дома си, но и незабравими преживявания.

Мартин Иванов

по материали на “Дойче Веле”

Снимки: “Дойче Веле“ /скрийншот

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар