Добре дошли в Серенгети

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

За онези от вас, любители на саваната и срещите с дивите животни за които Африка е твърде далеч, е едно специално място, наречено на най-известния в света резерват- Серенгети, което обаче не се намира в Африка, а в Германия. Това е най-големият в Европа парк за диви животни, в който могат да се видят гепарди, носорози, лъвове, слонове и жирафи. Да се разходим до него ни предлагат от „Дойче Веле“, а репортерката Диана Пинейрос за ден се превръща в гледачка на дивите му обитатели

Паркът „Серенгети“е открит през далечната 1974 година в германската провинция Долна Саксония от семейство Зебе. За животните в парка от двадесет години се грижи Оливер Кант. „Първата спирка разбира се са лъвовете. „По принцип в дивата природа лъвовете спят по 22 часа на ден и един час отделят време за лов. Ето защо тук се опитваме да им създадем условия за малко екшън като им завързваме месото за дърветата“, разкрива Оливер.

Гепардите са само част от обитателите на най-големият в Европа парк Серенгети

Следваща спирка са слоновете. Интересното е, че тъй като в парка не разполагат с тези огромни пространства за движение, за тях трябва почти ежедневно да се полагат грижи за краката им. И Даниела Пинейрос се превръща в педикюристка на слоновете, почиствайки и изпилвайки роговите образования на краката им. Това се оказва не съвсем лека задача, защото необходима повечко сила и натиск. „Трябва да се прави редовно и да се изрязват и коригират евентуални израстъци“, продължава специалистът. След контрола на краката на слоновете трябва да се почисти обора и смени сламата. Даниела се включва и в тази дейност.

При едно сафари не са за изпускане и жирафите. В Серенгети живеят шест женски и един мъжки жираф. За гепардите пък трябва да се приготви така наречената храна-занимавка, при която парчета месо се скриват между слама и се подават на животните. Колко обаче месо е нужно за всички животни в парка? „Между 60 и 100 килограма на ден зависи от това колко енергични са животните“, отговаря Оливер.

Следващата спирка е при величествените носорози. В парка техният брой достига до 51. Как обаче им понася европейският климат? „Чувстват се много добре особено през зимата, когато с удоволствие си играят със снега, защото африканските носорози обитават в повечето случаи територии около Килиманджаро, където е по-студено. Дори в Африка не винаги времето е тропическо, и през зимата температурите падат до 10 градуса,“, разяснява Оливер. Последната спирка в Серенгети са биволите. Тук живеят 17 животни. С това завършва и приключението на Даниела, но ако вие искате да се докоснете до Африка, винаги може да посетите Серенгети, защото тук атракции се предлагат през цялата година.

Мартин Иванов

по материали на „Дойче Веле“

Снимки: „Дойче Веле“/скрийншот

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар