Стадиони от…лего

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

13-годишният Джо Брайънн е влюбен в германския футбол. Изразява своята страст с едно необичайно хоби, като създава напълно автентични модели на стадионите на всички участници в Бундеслигата. Захванал се с нелеката задача когато бил на девет години. „Като малък правих само трибуни. Веднъж когато гледах много футбол, и реших да се опитам да направя възможно най-реалистично изглеждащи копия на всички стадиони. Тъй като гледам предимно германски футбол, реших да направя стадионите на водещите тимове там“, разказва Джо.

Малкият фен на футбола пречупва страстта си към играта през любовта си към детайлите

Постепенно мястото у дома започнало да не му достига, защото за последните пет месеца малкият фен на футбола построил цели пет стадиона като например „Вестфалия щадион“ на „Борусия“ Дортмунд. „До момента този стадион се оказа най-голямото предизвикателство за мен заради това че има много особености. Там дори има различни надписи под покрива, а отгоре пък са разположени соларни панели и други неща. За мен това е стадионът, който най-много ми допадна до момента“, продължава той.

За Джо най-голямото удоволствие е, когато заърши  поредния си проект

Снимки на изградените стадиони  публикува в своите социални канали в мрежата, а за да ги създаде използва различни снимки на оригиналните стадиони, като се опитва да направи моделите си влагайки освен страст и много любов. Най-важният помощник на Джо е неговият баща Фил. „Когато започна на осем или девет години, неговите стадиони не бяха толкова сложни и нямаха толкова детайли. Бяха много по малки и прости. Въпреки това бяха по-хубави от някои  модели, които прави в момента“, разкрива Фил.

Независимо дали с топка в крака в домашната градина или с кубчета лего, Джо непрекъснато усъвършенства своите умения. И доказателство за това, колко сполучливи са неговите модели са поканите от няколко елитни германски отбори да представи на живо пред фенове своите модели. Последният клуб отправил такава покана е „Вердер“ Бремен, на чийто стадион „Везер щадион“ малкият Джо представил своя модел. „За мен беше истинско преживяване да съм заобиколен от толкова много фенове. Мислех си, че подобно нещо едва ли може да се случи.

Последният му проект е стадиона на Унион“ Берлин. За да го направи са му нужни до 6 хиляди части. Подкрепа за намирането им получава от различни фен групи, а някои дори му изпращат специални детайли отпечатани на 3D принтер. „Например получих специални детайли за таблото на стадиона. Тук предизвикателство за мен бяха дърветата около стадиона. Покривът на стадиона на „Волфсбург“ беше много лесен, докато този на Дортмунд се състоеше от много специфични детайли“, признава малкият любител.

Мюнхенският „Алианц Арена“ домакин и на някои от срещите на ЕВРО 2020 също е в плановете на Джо. Стадионът на берлинския„Унион“ обаче вече е готов след два месеца на прецизна работа.

Мартин Иванов

по материали на „Дойче Веле“

Снимки: „Дойче Веле“/скрийншот

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар