Индийската кухня- пикантна и социална

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post

Животът на Асма Хан започва от Калкута за да достигне до британската столица Лондон, където дипломираната юристка отваря собствен ресторант за индийска кухня. В него тя предлага не само голямо разнообразие от индийски ястия, но и възможност на жени от различни региони и култури да намерят възможност за препитание в британската метрополия. За нея ни разказва „дойче Веле“.

В своя ресторант Асма Хан иска да показва не само простата индийска семейна кухня, но и да дава шанс на жени загубили увереността си, че могат да постигнат нещо в живота си

Новият ресторант е сред най-добрите дестинации за любителите на индийската кухня в Лондон. Специалитетът и са ястия от традиционната семейна кухня. „Научих се да готвя в моето семейство заедно с мама и моите лели. Не беше никак лесно да пренесеш рецептите в едно друго обкръжение, но някак си го направих тъй като моята страст и копнеж бяха толкова големи. В Индия се научих да готвя, а в Лондон обаче придобих перфектни умения“, разказва Асма.

Респект към околните и равноправно отношение за нея са също толкова важни, колкото и индийските подправки. „Исках да имам ресторант, в който всеки да има еднакви права, така както е когато готвиш у дома. Разбира се там трябва да имаш респект от майка си или бабите си, да слушаш лелите, които понякога могат да ти повишат тон, но всеки прави всичко. Не е работа, няма йерархия. Нямаш шеф на главата си“, продължава тя.

Персоналът в новия ресторант се състои преди всичко от жени. Такива които са мигрантки от Южна Азия като нея, останали без подкрепа и принудени в миналото да се справят с работа често в неравноправна среда и при тежки условия. Днес благодарение на Асма тези жени трупат опит като готвачки в нейния ресторант. Ястията трябва да са хем автентични, хем прости подобно на едно класическо ястие с ориз от нейното семейство или типична храна, продавана из улиците на Калкута – например малки пържени кръгчета тесто пълнени с различни подправки наречени „пурка“.

Ястията на Асма са хем пъстри, хм пикантни и подправени с ботата палитра на индийските подправки

Асма хан използва основно регионални съставки за своите ястия, като само подправките разбира се са внос от нейната родина. „Това например е кимион, който използваме за много от нашите рецепти. Първо го изпичаме и после го смиламе за да се получи този великолепен аромат. Много е трудно да се опише, защото това е аромат на земя.”

Аромати като този и напомнят за нейното детство. Асма Хан произлиза от благородническо семейство от Калкута. Преместила се да живее във Великобритания преди три десетилетия и за да  пребори предразсъдъците, научила семейството си да готви. Между нещата които правели е и една обикновена питка наречена „парата“. „Това е нещо, което е осмислило цялото ми детство. Парата беше единственото нещо, което човек можеше да си направи сам. Парата си беше нещо, което си принадлежи само на теб. Често го правехме през почивните дни, нещо което днес правим с децата ми“, споделя Асма.

С част от печалбата на ресторанта тя подпомага жени в родината си, а с другата подкрепя своите служителки, често останали както без родина, така и без признание. „Дълго време тези жени са смятали, че животът им не струва нищо, защото са били постоянно игнорирани в техните семейства. Сега обаче получават нужното признание и респект от околните. Те са готвачки, и всеки им изказва своето признание за труда. Чустват се силни.” „Винаги ми е помагала. Показва ми кое как да се направи, дава ми кураж и винаги стои зад мен. Непрекъснато обсъждаме кое как да направим“, споделя Аса Падата.

Ето защо за Асма и нейния персонал ресторантът е много повече от един успешен проект-  място с послание, “Когато клиентите дойдат тук искам не просто да се насладят на храната която ще опитат, но и да се опитат да разберат хората с различна култура, религия или потекло. Това е много важно за мен“, признава Асма. Юристка, защитничка на правата и собственичка на ресторант, със своя пример тя предава позитивно усещане и на своите гости.

Мартин Иванов

по материали на „Дойче Веле“

Снимки: „Дойче Веле“/скрийншот

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар