Изкуство от изсъхнали цветя

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Германската архитектка Катрин Линкерсдорф създава изкуство от изсъхнали цветя. Нейните фотографии са вдъхновени от японския начин на живот. „Интересувам се от краткоста в живота на различните организми. Метафорично човек може да го определи като кръговрат на живота. Искам да показвам не просто цветята, а това, което стои зад тях, тяхната структура“, споделя Катрин.

Катрин Линкерсдорф 2
Катрин Линкерсдорф изка да показва и красотата в разпадащите се форми

54-годишната дизайнерка е живяла и работила  като архитект в Токио преди да се отдаде изцяло на фотографското изкуство. Там се запознала с една изключителна концепция за красота, която вдъхновява нейното изкуство и до днес. „Когато живеех там бях впечатлена от яснотата и простотата на японската култура. Японците имат един особен смисъл за красота- композиция от цветове и форми наречена „баби-саби“, която се свързва с не чак дотам перфектните неща от живота“, разкрива тя.

Докато едно растение се превърне в част от нейното  изкуство, са нужни месеци. Складиране на растенията и дозираното им облъчване съпътстват техния разпад и остават следи след себе си. Напръсква цветята с вода, избърсва ги и постоянно ги подрежда. „Разбирането за фотография за мен е като да видиш в точния момент дадено цвете при точно определено усещане, защото този процес на цъфтене и изсъхване всеки ден ти дава един друг поглед, тъй като непрекъснато се променят цветове и форми. Понякога се нуждая от повече време, докато цветята достигнат това състояние, което ми е нужно за дадена фотография, продължава тя. Как най-накрая осветява своите цветя, Катринзапазва в тайна.

Катрин Линкерсдорф
Цветята са централен мотив на изкуството и

„Всичко е свързано със структурата на цветята, и когато човек например постави мъртви листа срещу светлината, може да види много добре всички тези линии в тях. В следващата си серия от снимки бих  искала да премахна тъкмо разнообразие от пигменти, които се съдържат в листата на цветята които да покажа в една отделна серия“, разкрива Катрин.

В момента нейната серия от фотографии наречена „Феи“ може да се види в Берлин, а нейният фаворит от 16-те изложени фотографии в голям формат е единствената снимка, която не е в квадратна форма. Тя по думите и показва как формите и пигментите на цветята съществуват съвместно придавайки една обща форма.

Изкуството и може да се дефинира  като освобождение на красотата, като приемственост между минало и несъвършенство, чрез което не иска да скрие разпада на обектите, които показва, а напротив, да покаже красотата им. Една концепция, която може да се претвори в различни области от живота.

Мартин Иванов

по материали на „Дойче Веле“

Снимки: „Дойче Веле“/скрийншот

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар