Изкуство от пчелен восък

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post

Пчелите  и изградените от тях скулптури от восък в различни форми са в основата на творчеството на словашкия художник Томаш Либертини. Принос за свързването на природа и изкуство имат най-вече около 60 хиляди малки работнички, изграждащи неуморно всяка една восъчна клетка. “Причината да работя с пчелите е, че те винаги са имали огромно значение за природата, и въпреки че са един от най-застрашените видове, продължават да произвеждат и да преживяват въпреки всичко”, споделя творецът.

В изкуството на Томаш Либертини се включват близо 60 хил. работни пчелички

В своето ателие в Ротердам художникът първо скицира своите проекти преди да им придаде форма в природата. Придава им триизмерен характер на своя компютър, след което ги изгражда от тел или природни материали. По-късно върху тези рамки пчелите ще започнат да изграждат своите восъчни пити.

“Когато изграждам моите рамки зная какво обичат пчелите- необичайни форми, смяна между вътрешни и външни структури. Пчелите обичат завоите”, споделя Томаш. Пчелните семейства участващи в изграждането на неговите скулптури се намират в една градина, северно от Ротердам. За тях се грижи местен пчелар. За да произвеждат восък, пчелите се нуждаят от много енергия. Повечето нектар се събира от април до юли. Все пак в природата не всичко може да се планира. “Сега например се вижда, че в кошерите явно е било студено и пчелите са се върнали за да съхранят топлината в тях. Ето защо все още не са изградили почти нищо от своята пита”, продължава Томаш.

Томаш Либертини

За да се изготви една скулптура в зависимост от времето и нейната големина може да отидат от шест седмици до две години. “Целта ми с този проект е да акцентирам и Върху опазването на пчелите.Щастлив съм, че с него създавам освен естетични скулптури и възможност на пчелите да вършат това, което най-много могат”, допълва творецът.

Негови произведения могат да се видят в едни от най-признатите културни институции в света като различни галерии и музеи в Нидерландия и САЩ. “Впечатляващото при пчелите е това, че едновременно са широко разпространени и силно застрашени. Харесват ми подобни противоречия, и те са чудесен пример за отношенията в обществото ни. Това че около нас може да има и хора, които да изглежда че имат някакви проблеми, но в същото време притежават сили за да ги преодолеят”, споделя Томаш.

А пчелите, те правят живот ни да изглежда по-сладък не само с меда който създават, но и чрез техните восъчни пити в изкуството.

Мартин Иванов

по материали на “Дойче Веле”

Снимки: “Дойче Веле”/ скрийншот

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар