Свободен полет

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post

Бейс джъмпингът е един от най опасните спортове  света, а веднъж годишно хората упражняващи го се срещат в Норвегия, за да скачат от 1 000 метрова стена.

В свободен полет те сякаш преминават в друго измерение, скачайки от стената, използвана от катерачи и алпинисти. Изглежда ви високо рисковано нали?! Така е, но бейс джъмперите знаят какво искат и какво правят. “Ние сме обикновени хора, които просто искат да си доставят удоволствие”, казва Карита Ринин.  “Всеки от нас си мечтае да полети като птиците когато скача от върха и да се приземи сигурно на земята”, споделя и Йоахим Стаал.

Бейсджъмпъри в свободен полет… като птиците

Това което прави тази морска скала толкова популярна за любителите на бейс джъмпинга е нейната форма. Тя е почти идеално вертикална без каквито и да е препятствия за скачащите. “Стената е много висока- до 1000 метра и са нужни 12 секунди за да достигнеш до първите извивки. Това позволява вертикален полет, в който човек може да прави различни фигури и салта, без да рискува да се нарани”, казва Лудвиг. Той е един от спортистите от цял свят дали си среща край красивите норвежки фиорди.

Разбира се тази година заради пандемията техния брой е силно ограничен. Това не пречи на забавлението, като някои от участниците се обличат с пъстри костюми, а който иска да направи повече от един скок си наема хеликоптер за да може по-бързо да достигне до върха на платото. Лудвиг признава, че се страхува всеки път когато скача, и че едва след отварянето на парашута може да обърне внимание на заобикалящата го среда и красотите на фиордите. “Тогава имаш усещането за пълна свобода”, добавя той след като е направил поредния си скок в който за пръв път е изпълнил тройно салто. А накрая изпуснали своя адреналин спортистите празнуват споделяйки страстта си към свободния полет.

Мартин Иванов

по материали на “Дойче Веле”

Снимки: “Дойче Веле”/ скрийншот

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар