Рисунки с колело

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post

Британецът Антъни Хойт има  необичайно хоби- да “рисува” красиви картини но не с четки и и бои, а със своя шосеен велосипед и помощта на модерните технологии обикаляйки из улиците на различни градове на Острова.

Антъни Хойт

От 2016 година чрез едно GPS приложение той се отдава на необичайното улично изкуство да рисува лица и фигури, карайки из британските градове. Наречено Strava  то служи по принцип за измерване на спортната активност на бегачи и колоездачи. Неговият велосипед обаче му служи за четка за рисуване, а в “платно” за новата му рисунка се превръщат улиците на Манчестър. “Идеята не е нещо ново, защото хора от цял свят правят нещо подобно използвайки различни способи, и аз вече бях видял някои произведения на колеги”, споделя Антъни. Решил да направи първата си рисунка преди пет години за да види какво ще се получи. “Така открих едно куче в Челтнъм, където живея. Получи се това което исках, макар че фигурата не беше чак толкова сполучлива, но това беше добре като за начало”, продължава той.

За да нарисува един мотив, често пропътува между 80 и 120 километра. Днес се опитва да нарисува нова картина , което ще му отнеме между 4 и 6 часа каране из улиците на Манчестър. Планирането на всяка рисунка му отнема до три месеца време. “Плановете ми са в Манчестър да изобразя         една птица в зависимост от това, какво ще ми предложат отделните улици. Винаги гледам картите за да разбера какво ми се предлага като улици това е малко като да гледаш в облаците и да откриваш различни форми”, казва 53-годишният дизайнер.

Мотиви като Йоркширски териер…

Така с помощта на колелото си “рисува” най-различни мотиви- на слон в Бирмингам, на различни лица в Шефилд Челтнъм и Кардиф, Йоркширскитериер в Лийдс или лебед в Бристол. Това което направило Антъни Хойт известен били неговите мотиви, посветени на Коледа. ‘Исках само да пробвам какво ще се получи, защото през зимата е много трудно да се кара. Получи се обаче толкова добре, че получих отзвук за моите картини от цял свят. Сега трябва да измисля нещо ново”, казва Антъни. Хобито му позволява да кара из улиците на градове в цяла Великобритания, като нерядко намира и почитатели на своето изкуство. “Той създава много добри мотиви, които са и доста детайлни, и това ме кара да следя изкуството му с удоволствие”, казва един от тях.

... и лебед в Бристол са тематично свързани с някои от градовете в в които кара

тъй като е завършил продуктов дизайн, проектирането на неговото улично изкуство допълва  неговото професионално ежедневие. “Винаги има спънки. Гледам внимателно картите,след което с помощта на Google Street View увеличавам мащаба. Понякога се оказва, че има железопътни отсечки или пък магистрала по избрания от мен маршрут. Тогава нищо не мога да направя. Увеличавам мащаба за да видя от къде мога да намеря алтернативен маршрут, така че и да се чувствам сигурен”, разкрива част от работата си антъни.

Антъни Хойт мечтае д „рисува“ със своето колело из улиците на Париж и Америка

Поредното произведение му отнема около пет часа и близо 66 километра из улиците на Манчестър. Чрез GPS приложението Relive показва своето изображение и във формата на видео. “Получи се много добре. Доволен съм от резултата. Харесва ми отново да съм из Манчестър и да видя какво се е променило тук, където има освен нова архитектура и добри условия за каране на велосипед”, казва той.

В бъдеще антъни хойд иска да разшири своето улично изкуство с мотиви например от улиците на Париж или тези в САЩ.

Мартин Иванов

по материали на “Дойче Веле”

Снимки: “Дойче Веле”/скрийншот

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар