Футуристична музика

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post

Мориц Гайст създава една необичайна футуристична музика- аналогова, но в същото време изпълнявана от роботи. “Тази роботизирана китара е любимият ми инструмент. Поставил съм специален мотор, който симулира звуци движейки се”, казва Мориц.. Роботите се управляват чрез помощта на компютър, като с  помощта на микрофони след това звукът се усилва.

“Не искам да правя музика, която да излиза само от компютъра. Управлявам звуците от него, но преди всичко искам да правя музика основно с ръцете си. Искам да възпроизвеждам различни шумове и затова си правя разни роботи, които са истинските ми инструменти”, разкрива още той.

За Мориц Гайст връзката между звук и движение е еднакво важна както тази между музика и техника

Първата си инсталация създава през 2014 година. Това е дръм машина с размери 4 на 2 метра, а за построяването и отишли три години. Мисията му била да направи електронната музика видима. Звуците които обикновено се създават цифрово с помощта на компютър, той решил да възпроизвежда посредством различни роботи.

“Първата ми инсталация предизвика голям интерес, защото хората можеха да видят движението на всеки един детайл, а това е най-важното за мен като създател на роботи. Идеята беше хората да видят откъде идват звуците и си помислих, че е добре освен да видят това и да могат и да посвирят. Така направих един интерактивен инструмент”, признава творецът.

Понеже връзката между звук и движение за него е еднакво важна, както и връзката между музика и техника, Мориц Гайст винаги твори нещо ново, свирейки на различни инструменти. Всеки от тях има ясно дефиниран звук и посока на движение.

“Опитвам се да намеря своя път чрез неща, които откривам случайно. Чрез спонтанни идеи, но и чрез планиране. Например си представям даден звук, който се опитвамда пресъздам чрез някаква електронна джаджа или електромотор. И когато е готова, правя музика”, продължава 40- годишният електротехник, който сам прави малките роботи в работилницата си.

През 2018 година Мориц Гайст издава и първия си албум с  техно музика. Оказва се, че това е първата тава с музика изпълнявана само от роботи. Неговите пърформанси могат да се видят навред по света, а често са част и от различни изложби.

“Роботите са само физическата сила, това което идва след това е мозъкът, а в момента това съм аз, защото сега управлявам почти всички роботи. Следващата стъпка е вкарването на изкуствен интелект, който да композира музиката и да управлява машините”, заключава творецът.

А доказателство за това че за креативните му идеи няма граници е, че може да възпроизведе звуци дори и чрез направата на пуканки.

Мартин Иванов

по материали на “Дойче Веле”

Снимки: “Дойче Веле”/скрийншот

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар