Танци върху скейтборд

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post

Обикновено посредством скейтборд могат да се правят различни екстремни номера, но има и ентусиасти, които са измислили по-артистично приложение на дъската върху две колела.Дисциплината се нарича Longboard Dancing , а броят на тези които я практикуват се увеличава непрекъснато.

Чрез комбинацията на танци с каране на скейтборд Жу Алфео демонстрира как всеки може да се чувста свободен

Едно от местата позволяващи да се практикува този вид спорт е португалския природен парк Синтра Кашкайш в близост до столицата Лисабон. Спортът представлява комбинация между фристайл, сърфинг и танци. Една от водещите танцьорки е 27 годишната Жу Алфео, с опит във фигурното пързаляне и съвременно танцово изкуство. “Това което ме впечатлява в този спорт е, , че той ме кара да се чувствам свободна и да изразявам себе си, а танците мога да показват истинското лице на всеки човек”, смята тя.

Корените на танците върху скейтборд се крият в сърфинга, защото за да овладее дадена вълна сърфистът трябва да направи определен набор от стъпки. Подобни стъпки се правят и в този сравнително нов спорт.

Жу развива свой собствен стил и е търсена за участие в различни рекламни кампании и събития специално за танцуващите върху скейтборд. “Който иска да се занимава с това, първо трябва да се научи да управлява скейтборд. Мисля че всеки е способен да се научи д тнцува върху скейтборд”, казва усмихнатото момиче.

За да запали още хора по този комбиниран вид спорт тя се е заела с организирането на специални курсове за лонгборд танцьори. “Като за начало е нужно да се усвоят няколко базови движения като се стъпи с двата крака върху дъската съобразно положението на лявата и дясната ръка, като впоследствие всеки може да въведе собствени нюанси в движението кто пляскане с ръце и така да се получи танц”. споделя Жу.

В своите курсове тя набла повече на танцуването и по-малко на изпълнението на различни трикове със скейтборда. “Обичам да танцувам върху скейтборда, и  усещането е, че сякаш летя”, споделя една от ученичките и Андре Луз.

Корените на  Жу са от Германия, а посланието на нейните танци винагие едно и също: “Опитвам се да убеждавам хората, че този вид танци не са нищо по-различно от класическите, и че те също могат да носят удоволствие”. разкрива Жу, която с комбинирането на танци и каране на скейтборд поставя нови мащаби в изкуството и спорта.

Мартин Иванов

по материали на “Дойче Веле”

Снимки: “Дойче Веле”/ скрийншот

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар