“Ретрото“- като начин на живот

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post

28-годишният германец Кевин Никодим има една страст – времената след войната. За него епохата на 50-те години известна като времената на “германското икономическо чудо” сякаш все още не е свършила, защото я е пресъздал в своя дом. Така той е превърнал ретрото в начин на живот. За него и звученето на старите шлагери от онази златна епоха не са нещо непознато.

“Здравейте, казвам се Кевин никодим и обичам светът на 50-те. Добре дошли в моя свят”, приветства Кевин зрителите на Дойче Веле”.

А той е пребогат на артефакти от онази епоха. Събрал е колекция от 40 хиляди грамофонни плочи. Почти цялата техника в дома му също е оригинална. “Например телевизорът ми е от  1959 година, напълно реставриран. Успях да го купя преди няколко години от EBay за 20-тина евро, и сега на него спокойно може дори да се гледа модерна телевизия”, разкрива Кевин.

Кевин Никодим е превърнал дома си в истински музей на следвоенните времена

Грамофонните плочи на майка му станали причина за влечението му към епохата на 50-те години. През  2018 година успял да изпълни своята мечта. Успял да купи къщата, съседна на тази на родителите му, и да я преустрои напълно по модата и стандартите на 50-те години на миналия век. Нанесъл се в нея в края на миналата година.

“Живея във времената на 50-те години, защото изпитвам огромно удоволствие от онази епоха, която ме впечатлява с това, че е създавала една неподражаема и истинска семейна атмосфера и уют. Освен това много силно ценя дизайна и стила на тези времена”, признава дипломираният електротехник. Сред уредите които го потапят в златните 50 е и един грил, наречен навремето “Хавайтост”.Иначе почти всичко което използва в ежедневието- от сервиза за кафе до пералната машина е ретро. Най-оригинална е обаче е уникалната миялна машина. “Това е наистина безумно изпълнение като патент. Получих я от познат който също събира ретро уреди. Разбира се не може и дума да става за сравнение с модерните миялни, но но като за  онези времена е била чудесна”, продължава той. В неговия ретро свят дори душ батерията и аксесоарите в банята са оригинални, както и оформлението на спалнята- в типичните за следвоенните времена стил и дизайн.

След като паднат ограниченията от пандемията, Кевин планира да отвори дома си като музей на 50-те години. Дали обаче тези времена са били наистина толкова добри?

“О, не не мисля така  защото тогава е било съвсем друго, но луксът който бих искал да си създам едва ли би могъл да се направи в онези времена . Ето защо аз обичам компромиса между онези стари времена и модерните, в които живеем днес’, отговаря Кевин.

Мартин Иванов

по материали на “Дойче веле”

Снимки: “Дойче Веле”/скрийншот

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар