Моцартините и Моцарт

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post

Едва ли има човек, който да не е опитвал малките шоколадови изкушения, носещи името на великия австрийски композитор Волфганг Амадеус Моцарт. Не е нужно да отидеш чак до Залцбург за да ги опиташ, защото ги има навсякъде. Само в Залцбург обаче ги правят оригинални. По следите на истинските Моцартини и това дали наистина имат нещо общо с великия композитор или са просто резултат от добре премислен рекламен трик, ни повежда “Дойче Веле”. Един от най-значимите композитори ни е оставил в сравнително краткия си живот над 600 музикални произведения. Неговото наследство е навред из Залцбург, а известните Моцартини са вид кулинарен паметник на композитора.

Малките кръгли бонбони са кулинарният паметник на Моцарт

Има най-различни варианти, но наистина оригиналните Моцартини се правят само на едно място в сладкарница “Фюрст”“Тук правим бонбоните от 1890 година”, споделя собственичката Дорис Фюрст, която е пето поколение сладкарка. Кафето  отворено от нейния пра дядо Паул Фюрст преди повече от 130 години. “Нашите Моцартини се правят по оригинална рецепта и то ръчно още от времето на Паул Фюрст, докато повечето разновидности са продукт на индустриалното производство”, допълва тя.

Откритието на Паул Фюрст получава златен медал на изложение в Париж през 1905 година, а името Моцартини е дадено разбира се с рекламна цел. “Туризмът в Залцбург започнал да се развива активно още в средата на по-миналия век, и още тогава е имало много продукти, носещи името на Моцарт като например хляб или вино. Имало е и площад носещ неговото име и разбира се паметник на композитора”, разказва Дорис.

Само в сладкарница „Фюрст“ правят оригиналните Моцартини

“В нашите Моцартини преобладава основно нугата, защото не е толкова сладка и се допълва от марципан, произведен от бадеми. Това е светъл марципан допълваме с крем от шам фъстък. Ядката на бонбоните пък е от зелен марципан”, разкрива още тя.

Всяка година в сладкарница “Фюрст” произвеждат три и половина милиона  Моцартини, като оригиналните се познават заради малка дупчица в средата, резултат от процеса на изсъхване на шоколада, която е запълнена с топче шоколад. Станиолът в който се увиват Моцартините с лика на композитора също е в оригинален син цвят и също се ползва вече над 130 години. И разбира се най-доброто допълнение към Моцартините е топка сладолед.

Мартин Иванов

по материали на “Дойче веле”

Снимки: “Дойче Веле”/скрийншот

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар