„Наводнено“ вино ще спасява винопроизводителите в Германия

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post

Над половината винопроизводители в региона на Ар не са били застраховани срещу водната стихия

Вино в мръсни и неугледни бутилки често без каквито и да са етикети се превръща в хит в Германия, информира „Дойче Веле“. Причината за вида му е, че то е оцеляло от опустошителните наводнения засегнали през миналия месец провинция Северен Рейн Вестфалия. За винопроизводителите от региона на Ар пострадали най-много от наводненията, това е най-лошата им година. И са прави. 120 евро за шест бутилки вино със следи от наводненията, известни вече като Флутвейн (Flutwein) малко или много трябвва да отидат в подкрепа на пострадалите винопроизводители от долината на река Ар. Точно те са сред най-засегнатите, защото пострада не само реколтата им, но техните изби, а на практика вече загубиха всичко.

С продажбата на вино, оцеляло от наводненията производителите от региона на река Ар искат да подпомогнат възстановяването си от щетите

„Винопроизводител съм трето поколение, и всичко с което се занимавах в продължение на четири десетилетия изчезна само за няколко часа“, споделя един от тях Бено Жил, станал непосредствен свидетел как водната стихия погълнала неговата изба. Преди да дойде стихията избата му е привличала десетки туристи- любители на червените вина, а стопанството му е произвеждало до 25 хил. литра вино годишно. Сега след наводненията Мариентал изглежда като бойно поле, а винарната е в руини. По негови оценки Бено е загубил около 10 хил. бутилки вино без да се смятат загубите на техниката, която вече е почти неизползваема. Пострадали са и около половин хектар от лозовите масиви. Ако успее да се възстанови има шанс да спаси реколтата през следващата година.

Така изглежда винарната на Паул Шумахер след отдръпването на стихията

Сега в наводнената му изба има около 1 000 мръсни бутилки вино и още 8 хил. литра вино в дъбови бъчви, които трябва да прелее в бутилки. Подобна е ситуацията и при неговия съсед Паул Шумахер, който не повярвал на мащаба на разрушенията, причинени от водната стихия. Водата е била дотолкова безмилостна, че е подмятала хладилните инсталации в избата като детски играчки. В крайна сметка успял да спаси 20 хил. бутилки вино със съхранение етикети, като още 2 бъчви очакват съдържанието им да се преточи в бутилки. До трагедията Шумахер е продавал виното си в Белгия, Дания и Словакия. Започнал да се занимава с винопроизводство преди 20 години, а пре 2006 година закупил стопанството в Мариентал. Подобно на Бено със своите 5 хектара, стопанството му е по-скоро семейно, но точно такива стопанства са в основата на винопроизводството в долината на река Ар.

„Според мен повече от половината винопроизводители не са били застраховани срещу водната стихия, включително и аз, но винопроизводството е икономическият двигател на региона, а от него зависи целият сектор на хотелите и ресторантите. Ако това спре да работи, тук всичко ще западне“, споделя Паул.

Очаква се възстановяването на стопанствата да продължи дълго, а тези, които не искат да загубят бизнеса си вече са започнали този процес. Така на Петер Крихел, един от най-големите производители на вино в региона и шеф на маркетинговата компания Ahrwein заедно с Линда Клебер, собственичка на ресторант им хрумнала идеята да продават бутилки с вино със следи от наводненията. Всеки потребител който иска да подпомогне местните винопроизводители може да си купи подобна бутилка през интернет. Инициативата само за дни набра лавинообразна популярност, а сумата събрана от продажбата на тези вина вече достигна до 1 млн. евро. „Загубихме цялата инфраструктура тук. Нямаме пътища и мостове. Това е нещо, с което ще трябва да се справяме още дълго време за да се върнем към времената от преди катастрофата“, казва Крихел.

В резултат на наводненията той загубил 1/4 от своите близо 200 хил . бутилки. За 12 дни стопанството му останало без електричество, а цялата техника станала неизползваема. 20 работници все още се опитват да изчистят оцелелите бутилки вино от калта и мръсотията. „В сравнение с други колеги ние поне успяхме да спасим нещо, при някои щетите са стопроцентови“, продължава предприемачът. Благодарение солидарността на колеги от долината на река Мозел и други региони на страната, винопроизводителите от Ар се опитват да спасят останалата незасегната реколта, а конкурентите станали приятели и подали ръка за справяне със щетите от бедствието. До 1-ви септември всеки който желае може да си закупи от оцелялото вино, а Петер Крихел уверява че въпреки стихията виното е запазило своите качества, и то може да се пие, нещо което вече са потвърдили и от местната лаборатория изследвала качеството на наводненото вино.

Мартин Иванов
по материали на „Дойче Веле“
Снимки: „Дойче веле“/скрийншот

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар