Робот като пица мейкър

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post

“Паци” е името на първият в света робот, който може да ви приготви пица. Дело е на екип от френски разработчици. Всички знаем какво е необходимо за направата на една обикновена пица- тесто, доматен сос и пласт от различни съставки според предпочитанията ви. Сега това се прави от един необичаен “майстор”.

“Този робот е единствен по рода си. Може да прави по осемдесет пици на час като всяко негово действие следва точно определен стандарт. Паци” на италиански означава шашав и мисля, че много подхожда като име на робот още повече че е своеобразна игра на думи”, казва един от разработчиците Себастиан Роверсо.

Над седем години е отнело на него и екипа му разработката на напълно автономния робот, проект в който са били вложени милиони евро. Целта е ясна- направата на пици с еднакво качество и с минимално количество персонал.

Роботът Паци може да прави до 80 пици на ден

Роботът от Париж може да прави почти всичко сам. Поръчката се прави през смартфона или посредством специален терминал. След това от свежо тесто Паци оформя основата на пицата и намазва доматения сос. Единствено съставките за плънката не може да нареже сам. Щом е готова се изпича. Накрая се опакова в картонена кутия, разрязва сеи се подава на клиента. Тоя я получава само за по-малко от пт минути след като е направил поръчката.

“Това което изглежда просто всъщност представлява една високо технологична конструкция. “Най-голямото предизвикателство пред което се изправихме бе, че всичко трябваше да бъде програмирано. Фурната беше наново изградена, а трябваше да програмираме робота на всеки два часа да се изключва и самопочиства”, споделя Себастиан.

Основната заслуга за това, роботът да придобие майсторско  свидетелство е на трикратният световен шампион по направата на пица Тиери Графанино. Неговата грижа е да подбере съставките и тестото, както и да създаде рецептите. “Роботът сам коригира тестото благодарение на поставените от инженерите сензори, с помощта на които се научава да даде точно определените размери на тестото. Ако се получи грешка, тя бива поправена. Ако тестото се получи не според зададените стандарти, пицата не се доставя на клиента”, казва Тиери.

Въпреки че пиците направени от Паци са на цени между 7 и 14 евро, са приемани радушно от потребителите, които не виждат разлика между ръчно и механично приготвена пица. Едва ли роботът скоро  ще измести класически майстори на пицата като тези от Неапол например, но за Тиери това просто е един нов начин за правенето на пица. “Работя с Паци защото винаги съм отворен за иновациите на нашата съвременност. В този свят всичко се развива толкова бързо, а защо и направата на пица да не се развие”, казва още Тиери.

За сега в Париж работят две пицарии с роботи като пица мейкъри, а амбициите са скоро и извън Франция да се появят такива ресторанти.

Мартин Иванов

по материали на “Дойче веле”

Снимки: “Дойче веле:/скрийншшот 

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар