Послания от облаци

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post

Ако случайно видите изписани думи на небето, може би първата ви мисъл ще е, че са дело на извънземни. Но не, дело е на въздушни майстори от екипа на Тимо, които правят рекламни послания в небето. Те са пионери на така наречения скайтекстинг в Германия. 

“Видях това изкуство на едно шоу в Америка, където изведнъж от нищото се появиха думи на небето. Тогава си казах защо да не пренесем това и у нас”, разкрива Тим Тибо първоизточника на това изкуство. 

„Байерн“ Мюнхн и IBM са сред клиентите на Тимо и неговите колеги

Заедно с още четирима свои колеги през миналата година тим основал компанията “Скайтекстърс” и така започнал да прави въздушни рекламни послания за клиенти като футболния отбор на “Байерн” Мюнхен , IBM  или един стрийминг портал. 

“Спомням си че когато видях това изкуство за първи път не успях да разбера какво се случва докато не се появи целия надпис. Това го няма в съвременните реклами които ни заобикалят отвсякъде днес”, споделя тим. 

Обикновено рекламните послания се изписват на 3 000 метра височина, а това колко дълго може да се види дадено послание зависи от скоростта на вятъра в момента. Преди изпълнението на всяка поръчка се прави последна проверка на летателната техника,а с помощта на специално приложение се настройват позициите на отделните самолети така че да се изпише поръчаният надпис. За да не се замърсява околната среда пилотите използват екологосъобразно парафиново масло. 

“Разбира се ползваме и гориво за нашите полети, но си го набавяме от партньори от Южна Америка и Африка, където го произвеждат основно на растителна основа”, разкрива тим. Най-голямото предизвикателство при изписването на рекламни послания в небето е да се задържи определена линия на полета, нещо което могат да направят само добре обучени пилоти. 

скайтекстинг

по материали на “Дойче Веле”

Снимки: “Дойче Веле”/скрийншот

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар