По следите на фетучини

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post

Фетучини “Алфредо” е една истински вкусна италианска легенда, която се опитва да разплете репортерката Фелиситас Теен. Следите на това тестено изкушения не биха могли да я заведат на друго място, освен до Вечния град, откъдето тръгва и нейното разследване. Името си на този вид паста дава през 1908 година гастрономът Алфредо Велдио, а в Рим все още съществува едно ресторантче, където ги предлагат по оригинална рецепта останала в наследство на неговата правнучка Киара. 

Фетучини „Алфредо“ -една паста с история и традиции

“Тогава през 1908 година прабаба ми Инес била бременна, и съпругът искал да я изненада като и приготви един вид питателна паста с масло и сирене, и така се появили Фетучини “Алфредо”, разкрива Киара, показвайки ги на снимка в семейния албум. За известността на ястието допринесли звезди като Мери Пикфорд и Дъглас Феърбанкс, останали сред емблемите на нямото кино от 20-те години на миналия век. “През 1920 година те пристигнали за една седмица в Рим и попаднали при алфредо, където опитали неговата паста. Седем години по-късно му направили специален подарък- златна лъжица и вилица, защото за тях двамата той бил “кралят на пастата”, разкрива част от историята неговата правнучка. 

От тогава насетне мнозина известни американци са похапвали паста на същото място. Сред тях били Джон кенеди, Силвестър Сталоун, Елизабет Тейлър и Уди Алън. Ако се питате дали златните прибори подарени някога на прадядо и Алфредо от холивудските звезди са запазени, отговорът е “да, и ако отскочите до Рим, може да имате късмет лично Киара да ви ги покаже. 

А как се прави фетучини “Алфредо” може да ви покаже матео. “Имаме нужда само от фетучини пармезан и масло. Първо настъргваме сиренето, след това сваряваме пастата за около 2-3 минути в кипяща вода. За всяка порция ни трябват по две парченце масло. Сервира се като в чинията първо се поставят парченцата масло, отгоре пастата, като се добави съвсем малко от водата в която е сварена и отгоре се поръсва  обилно с пармиджано”, разяснява Матео. 

Мартин Иванов

по материали на “Дойче Веле”

Снимки: “Дойче Веле”/скрийншот

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар