Кратки хроники от едно постпандемично пътуване

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post

#Словения Инфарктно начало на това пътуване. Пълен автобус таман ще си обменим вируси и щамове. Махалата се изнася за „родните места“ из Германия.

#Словения Имаме си и един такъв за цвят без ваксина и тест. Определено ще има проблеми по границите. Важното е че тръгнахме в комплект за #ENAJTripp

#Словения Сертификати чак на Мюнхен. Всичко преди това е див Изток. След час и половина престой минахме българската граница.

#Словения Учениците в Германия започват присъствено. Ваксинацията – тема номер едно на междуграничните разговори. В германските „Макдоналдс“-и само със сертификат. Влязохме в Сърбия много по- бързо, отколкото излязохме от България То май винаги е така. Нашите митничари са в някакъв техен граничен свят….

#Словения Предстоят там някакви си 500-600 километра до Загреб без спир.

***

#Словения Само слънцето май не признава граници. Следва своята магистрала. В случая изгревът остава зад гърба в Сърбия, ние продължаваме напред в Хърватия Сърбите и хърватите са онези народи, които ако имаше как, сигурно и за слънцето биха спорили На Балканите само пътят на слънцето е безспорен…

#Словения Човъркайки сънено случайно откривам в монетните запаси три куни. От последното предпандемично пътуване. Добре че портфейла прилича на МВФ 🙂

#Словения Автобусът е като кошер. Реплика на Вавилонската кула. Една мини Вавилонска кулаот езици на колела . Така на един паркинг за ТИР_ове се заформя тдин триезичен политически дебат. И без значение дали на немски гръцки или български участниците в него сме обединени. Политиците са манталитет. Ние се славим не само слоши пътища, но и с политици с лош манталитет. Слави и той намира своята три минутна слава. Нужни са двама трима патриоти, но къде да ги откриеш, като и те същата стока. Защо не печелим от транзита на стоки като хърватите, щото сме глупави. Европа я няма защото всеки попаднал в Германия е ауслендер (чужденец) а не става германец или европеец, но Гърция и България са колонии на същата тази липсваща Европа.

#Словения Загреб е потънал в слънце и зеленина. 18 месеца след началото на пандемията. 🙂

Високите кули на катедралата се виждат от всяка точка на града

***

#Словения В Любляна седем години по-късно…

Любляна магнетична и привлекателна
Любляна магнетична и привлекателна

#Словения Разходка с колегите след кратък отдих

%Словения Лиза Белочи ( Lisa Bellochi) от италианската гилдия на аграрните журналисти бе избрана за председател на Европейската мрежа на аграрните журналисти (ENAJ) по време на проведената днес асамблея на организацията в Любляна.
Словения. Посещението е организирано съвместно от ENAJ и словенските колеги във връзка с председателството на Словения на Съвета на ЕС. По време на форума беше обсъдена работата на аграрните журналисти във времената на пандемия когато всички ние бяхме затворени , а повечето събития бяха провеждани в онлайн режим. В това време от ENAJ успяха да организират няколко успешни уебинара за всички колеги от европейските гилдии, като междувременно засилиха сътрудничеството си с два европейски аграрни университета. Беше изразена тревогата, че в редица региони продължава да се затруднява работата на журналистите от политически режими които не подкрепят свободата на словото.

Новото ръководство на ENAJ

Всяка страна членка на Европейската мрежа на аграрните журналисти можеше да бъде представлявана от двама делегати, които да участват в избора на нов ръководен комитет на мрежата, който от своя страна да избере новия председател на организацията. Беше обсъдено евентуалното включване на неформални членове на организацията като Сърбия, Северна Македония, Босна и Херцеговина и Турция, някои от които са със статут на преговарящи за членство в ЕС. На мероприятие, организирано през юни от ENAJ се взе решение Великобритания, която излезе от ЕС да остане като неформален член на Европейската мрежа на аграрните журналисти. Интересен въпрос беше поставен по отношение статута на сръбските колеги, като в Сърбия има две гилдии на аграрните журналисти със силни обществени позиции. Джеф Верхаарен посочи за пример белгийските колеги, които за да получат представителство в ENAJ са се обединили под шапката на конфедерация на аграрните журналисти, в която могат да членуват различни гилдии. #ENAJTripp, #Ljubjjana, #АСЖБ

Туристите бавно се връщат към познатите обиколки в старата градска част

#Словения Не всички колеги са завършили аграрно образование, и една от ях е Бианка от Австрия, насочила се по стечение на обстоятелствата към този бранш и ресор. работила малко като доброволка в различни стопанства, сега редактор на седмичното издание #Wochenzeitumg, съавтор на подкаст  BAUER FOR THE PEOPLE за историите на обикновените хора и бъдещ автор на книга за собствените си кулинарни пътешествия.

Ето тук  може да чуете а по-долу и да видите  интересен разговор с един ветеринарен лекар. Има много философия, не само практика.

Мартин Иванов

Снимки: Личен архив

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар