Кратки хроники от едно постпандемично пътуване 2

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post

#Словения На път за първата ферма минаваме през проход много напомнящ на Витиня. В същото време в немскоезичната група се води интересна дискусия за темите от земеделието в социалната Интернет среда и ролята на инфлуенсърите в аграрната журналистика за създаване на независими и истински истории.

#Словения Първата посетена от групата на ENAJ ферма се занимава с производството на растителни масла, като част от продукцията се продава и на изложение за храни, което тече в местен манастир в град Птуй на който римляните са дали името Улпия Траяна Пуеловио. Това обаче е друга история…

***

#Словения Следва посещение на местен фермерски пазар.

Фермерски пазар с изложение на храни в град Птуй

#Словения Повечето фермери тук говорят немски език защото в периода на пандемията някои и досега работят в съседна Австрия.

#Словения Повечето стопанства тук разполагат с до три хектара земя

#Словения В програмата е включено и кратко посещение в Марибор

Марибор

#Словения Докъде ли не се простира влиянието на защитниците на животните?! Да, оказва се че могат да затворят вероятно единственото котешко кафе във Виена, град иначе с особен усет към тази напитка, но не и към чара на котките и маркетинг мисленето.

#Словения Тук вече гледат на новото поколение фермери като инфлуенсъри в земеделието. Хора отворени към кооперирането и обмяната на знания и опит.

растителни масла
Малки производители като семейството на Душан допринасят за стабилното развитие на словенското земеделие

#Словения В региона, в който сме около Марибор и Птуй има около 3500 ферми някои малки обработващи около един хектар други с около 100- тина хектара, но такива са по-скоро изключение Тук се разчита много на връзката между туризъм и земеделие, и след като местните фермери започнаха да промотират по-добре продуктите си, земеделието определено е в подем. Това е тенденция от последните 30 години.

#Словения Следваща дестинация Птуй , най-старият словенски град. Движим се с огромно закъснение,но семейната ферма на Душан, който прави олио от тиквено семе и слънчоглед предизвика небивал интерес.

Една от най-красивите гледки към града се открива от този мост на Драва

#Словения Ние бяхме номер едно в Европа по обем на площите с тикви ,но не за производството на олио, а за вземането на субсидии.Днес един дребен фермер със семейно стопанство ни показа, че на човек не му трябва много за да бъде наистина щастлив.

На едни тиквите носят щастие, на други субсидии…

#Словения На река Драва. В Птуй си имат отделен мост за пешеходци и велосипедисти В Словенска гора пък правят бяло вино Блау Френкиш с минерална вода.

#Словения Имахме удоволствието да го изпробваме в местния манастир, където организират традиционно изложение на словенските храни. В мегопрез тази година участват 500 производители представящи 987вида хранителни продукти w pet kategorii. ,“ Целта ни е да промотираме регионалните продукти“, споделиха от организаторите.

#Словения За това че сме на Балканите напомня и словенската гибаница, която много прилича на нашата баница.

#Словения В Птуй се провежда един от най-големите фестивали в Европа. Името му идва от староиталиански и се нарича „куронтование„, по време на който маскирани хора гонят зли духове/ Тук се намира и най-богатата колекция от вина съдържаща 200 хил. бутилки. Най-старото вино датира от1917 година, а най- скъпото вино в колекцията струва 55 хиляди евро.

#Словения И тук гонят злите духове, дори коронавируса с маски подобни на кукерските у нас.

#Словения Последната спирка за днес преди Марибор бе най-старата винарна в страната. Прекрасно място предпочитано от хора които отиват на ски до съседна Австрия,която е на десетина километра или до Хърватия. Тук дегустирахме едно страхотно розе и ризлинг. Заради близостта с Австрия тук отглеждат предимно ризлинг- цели три вида ако не греша, които се различават заради процеса на винификация. Едно от вината се предлага единствено в столичен ресторант с две звезди “ Мишлен“ и струва 50 евро бутилката.

Розе

#Словения Марибор е не толкова привлекателен град със своя индустриален облик. Даже мостовете му на Драва, които са поне 4, единият от които на две нива изглеждат безцветни и индустриални. Най-привлекателни са красивите и спокойно плаващи лебеди, които дори не отказват грациозно да позират за снимки.

Мартин Иванов
Снимки: Личен архив

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар