В машината на времето

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post

Една игра комбинираща стратегическо мислене и тактика, изпълнена с “ожесточени” битки между войни и митични същества е способна да потопи хората в епохата на феи, магьосници, гномове и всякакви магични същества. Това не е описани на нова компютърна игра, завладяваща с ефектите и в 3D режим мало и голямо а една настолна игра с малки фигурки, наречена  “9tf Age”

С възможностите които предлага за битки между армии с реални играчи потапянето им в един истински свят на фантазиите, “9tf Age” печели се по-голяма популярност. За нея не ви е нужен компютър или конзола а една дървена дъска, която да разположите трапезарията и няколко зара. “Това е игра между две армии, в която първо трябва да се заемат добри тактически позиции и да се познава позицията на всяка фигура  и да има умения в късия бой”, разкрива Томас Мюлер, капитан на германския национален отбор по  “9tf Age”.

Феи, гномове и рицари потапят играчите в света на фантазиите и битките

Освен късмет и тактически умения, играчите трябва да имат и добър поглед върху всички фигури. Играта си има разбира се комплексни правила, като интересното е, че те непрекъснато се допълват. “Фигурите могат да се движат по определен начин. Например рицарите могат да се движат на разстояние до 16 цола и в това пространство могат да правят всичко”, разяснява Томас и признава, че играе от 20 години и нито една битка не е имала един и същ сценарии. 

Красивият сръбски град Нови сад в началото на август 2021 година стана арена на един от най-големите турнири по  “9tf Age- европейското първенство. В него в продължение на три дни среща си дадоха 14 отбора от 14 страни. За дадена игра са хвърлят стотици зарове  за да се определи например дали дадена фигура е победила своя противник. 

Германските участници се включват в турнира като настоящи шампиони. За състезанието няма награден фонд. “Наградата за нас е,  като дойдем тук да се срещнем с много шашави хора, като самите нас”, казва един от състезателите. “В швейцарския отбор например има много участници с големи очила, наподобяващи на академици, докато в другите има множество участници пълни с най-различни татуировки”, описва разнообразието от хора, което си дава среща на това необичайно състезание. Нещо повече тук можеха да се видят дядовци, които да водят внуците си специално за да си поиграят с войници играчки.

“През тези четири часа всеки от нас се потапя в един истински свят на фантазиите”, казва и един участник от швейцарския тим. А неговите герои- елфи джуджета, вампири и много други предразполагат за това. 

Както споменахме правилата на играта се променят всяка година, като към стотиците вече въведени, от общността играеща  “9tf Age” се добавят нови и нови. Всеки отбор се състои от осем играча, като всеки от тях има собствена армия. В последния ден на турнира нервите вземат връх. Става дума за стратегия, вероятни сценарии и концентрация.

 Въпреки че германският отбор се движи в средата, Томас Мюлер губи битката срещу своя черногорски колега. Последната среща в турнира е срещу руския отбор. Все още имат шанс за третото място, и всичко останало ще се приеме като разочарование. Въпреки победата на томас Мюлер, отборът губи и остава четвърти. Руснаците са трети, а пред тях швейцарците. Европейски шампион по  “9tf Age” стават фаворитите от Полша. След края на турнира отборите събират своите фигури в кутиите, докато не дойде време за следващата битка.

Мартин Иванов

по материали на “Дойче Веле”

Снимки; ‘Дойче Веле”/скрийншот

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар