“Мараш”- малко ледено изкушение от Турция

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post

Географията на сладоледа въобще не се изчерпва с Италия. Южната ни съседка Турция също има известен принос в разпространението на това любимо на мнозина изкушение. Там то се похапва бавно, ама много бавно…

Наричат го “Мараш”, а “Дойче веле” ни потапя в секретите на неговата направа. Да пробваш “Мараш” в Истанбул си е истинско приключение. Поради лепкавата консистенция която представлява, винаги може да се поднесе изненадващо за клиента. предизвиквайки усмивки. “Видях го в мрежата и исках да го изпробвам”, споделя един турист. Друг определя церемонията по поднасянето му като впечатляващо шоу, а сладоледа като много вкусен.

Съставка извличана от орхидеите прави Мараш да прилича на дъвка

Подобни трикове са възможни само с “Мараш”, който е сладолед запазен от столетия в турските традиции. “Правим едно малко шоу. Разделяме сладоледа на по-големи порции и който желае да си вземе във фунийка, можем да му го подам по най-различен начин”,споделя продавач.

Типичният турски сладолед се приготвя от краве или козе мляко, които се варят дълго време. После се добавят захар и санет, традиционна турска подправка, която се извлича от корените на земни орхидеи и допринася за това, сладоледът да прилича на дъвка. “Рецептата е останала почти непроменена, но не така стоят нещата с вкусовете на хората. Ето защо повечето производители днес използват машини”, казва Джимали Ачигьоз.

Сместа се разбива в продължение на 10-12 часа, като междувременно се изстудява. После се овкусява с шам фъстък, orehi или бадеми и се разделя на порции. “След като престои при температура от минус 40 градуса, бием сладоледа докато не се получи правилната консистенция и не стане по-лесно да се продава. Обработваме го докато не стане достатъчно еластичен”, пояснява майсторът. И рано или късно марш достига до потребителите.

Мартин Иванов
по материали на “Дойче Веле”
Снимки: “Дойче Веле”/скрийншот

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар