Едно приключение с “Cinque Terre Express”

Rate this post

Добре дошли на борда на “Cinque Terre Express”. Това е влакът, който може да ви предложи една от най-живописните обиколки на италианската Ривиера. Не само климатичните промени но и новите модни тенденции в туризма карат все повече хора да слизат от самолетите и да се качват на влак. А пътуването с влак, особено когато е комфортно и удобно не може да се замени с нищо друго.

“Cinque Terre Express” предлага едно от най-живописните пътешествия в Европа

Да съпреживеете едно такова пътуване ви кани и репортерката на “Дойче веле” Хана Хумел. Влакът свързва пет живописни селца в италианския национален парк Чинкуе Тере. Пътуването започва в Ла Специя и преминава през Рио Маджоре, Манорола, Корнилия, Вернаца и завършва в Монте Росо. Пандемията е изпразнила влака, който иначе в активния сезон е почти пълен.

 

Първата спирка на Хана е Вернаца. където я посреща Марко Рици, който работи като туристически гид в този регион вече почти две десетилетия. Първото което и показва е площадът на селото който се намира непосредствено до морския бряг. Заради цветните фасади на своите къщи, Вернаца е любимо място за снимки. Сред забележителностите тук е църквата Санта Маргарита от 14-ти век. От 1997 година селцето е част от културното наследство на ЮНЕСКО.

Вернаца
Заради цветните фасади на къщите си Вернаца е любимо място за снимки

Заедно с Марко потеглят към следващото село. Разстоянието отнема не повече от пет минути. Влаковете пътуват на всеки 10-20 минути.

Следващата спирка е Манорола. “Това което най-много ми харесва, че по време на цялото пътуване имаш една прекрасна светла панорама, в която от едната страна са хълмовете, а от другата – морето”, споделя Хана. Сред живописните къщички се открива и една интересна история, свързана с множеството запазени кули. “ Изградени са преди столетия, а целта им е била да опази селището от набезите на пирати. Подобна е била ролята и на самите къщи, които са троени така, че да са долепени една до друга”, разкрива Марко.

Само с “Cinque Terre Express” може да се насладите на подобни гледки към Ривиерата

Пътуването с “Cinque Terre Express” е едно от най-живописните в Европа и заради множеството тунели, през които също се откриват красиви гледки към морето Последната спирка е Монте Росо, където както навсякъде другаде по маршрута може да се пробва регионалната кухня и вино от Рио Маджоре, и разбира се рибни ястия, с които се слави Лигурия, известна и като родина на песто сосовете.

Мартин Иванов
по материали на “Дойче Веле”
Снимки: “Дойче Веле”/скрийншот

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар