На концерт без… ноти

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post

Само музикантите от Baltic Sea Philharmonic са способни да свирят големи класически произведения без ноти, а “Дойче Веле” ни повежда към Любляна, една от спирките на тяхното европейско турне. Това че свирят наизуст без ноти ги прави по-свободни и ги кара да почувстват заедно музиката на сцената. Обоистката Виктория Касел, кларинетистът Алексей Михайлеенко и и свирещата на струнни инструменти Маржина Малиновска са само част от музикантите в оркестъра.

Както по време на репетициите им преди концерта в Любляна, така и по време на самия концерт музикантите не използват никакви ноти. “Искаме да оставим зад нас старите традиции, такива каквито са специално облекло или свиренето по партитури или да се седи на сцената. Изобщо всички тези клишета на класическите концерти”, казва Алексей.

Виктория, Алексей и Маржена са само част от муикантите на уникалния оркестър

“В началото бях много притеснена да свиря без партитура. Най- голямото притеснение е, че губиш поглед, и не знаеш докъде си стигнал “, споделя и Виктория. За да не се случи точно това се грижи диригентът на оркестъра Кристиян Ярви по време на репетициите, създаващ чудесно настроение по време на репетициите. Грешките противно на клишетата също са разрешени.

“Ако човек позволи грешките и успее да ги види отстрани и приеме предизвикателствата пред които ще се изправи като истински капитан на кораб, тогава ще отиде на едно по-високо ниво”, разсъждава философски той.

Преди обаче да се достигне до перфектното изсвирване на дадено произведение, е нужно перфектно да се научи с.

Само за основното произведение- откъс от “Лебедово езеро” на Чайковски Маржена трябва да научи 56 страници с ноти. “ Мисля не толкова за трудностите, колкото за резултатите,, споделя младата музикантка. “Още преди да започнем турнето бях нервна. Непрестанно се упражнявах, но нищо не влизаше в главата ми и се питах как да го направя”, признава и Виктория.

“Да свириш по този начин те извисява до едно друго ниво, защото ти вече не възпроизвеждаш просто едни ноти а си част от една картина, от една история”, казва и Алексей.

Оркестърът на Baltic Sea Philharmonic не е постоянен, а се състои от близо 600 музиканти. Настроението сред членовете му е добро но все пак напрежението от това да свириш произведенията научени наизуст остава. “Никога не знаеш какво ще се случи на сцената. Всичко е като една къща от карти, която може да бъде съборена от най-лекия допир”, казва Алексей.

Все пак тази “къща от карти”уцелява и води като резултат до голямо облекчение у музикантите. “Беше просто чудесно”, казва Алексей. За Марчена пък концертът я заредил с много енергия.

Мартин Иванов
по материали на “Дойче Веле”
Снимки: “Дойче Веле”/ скрийншот

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар