Море от паста…

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post

За тайните на италианската паста са изписани тонове мастило. Тя е може би основно ястие на Ботуша, и италианците са склонни да си я похапват ежедневно и ежечасно. Тук обаче ще погледнем на тестеното изкушение от една друга перспектива- неговото разнообразие. Често можеш да чуеш италианците да казват, че добрата паста е в основата на добрата фигура. Но каква паста може да се похапва през седмицата и през уикенда?

Със своето разнообраие Италия е истинско море от паста

Има най-различни видове паста.  “Пичи” наподобяват спагетите, но са една идея по-дебели. Към тях може например да добавите сос от говеждо рагу типична съставка за региона на Валдоча. “Тук производителите са затворили цялата верига – от полетата с пшеница, през мелниците до направата на паста”, казва Амадео Грапи, мелничар и майстор на паста от Валдоча. 

В Италия правим пастата основно от две съставки- грис и вода. Тук сме способни да си похапваме паста през целия ден. Имаме дълги макарони като пичи, талиатели, пападеле и разбира се спагети и къси макарони като пакаве, меци пакаве, джилли, пене, пенете, тубетири и гаи”, разкрива майсторът разнообразието от видове паста.

Пастата присъства на масата ежедневно

Дългите видове макарони като талиатели и пападеле се хапват предимно в празнични дни или през уикенда, докато през седмицата е ред на късите. “От тази пшеница правим нашат паста”, добавя и фермерът Лукино Грапи. ‘Твърдата пшеница която отглеждаме тук е един много стар и традиционен сорт за нашия регион. Нарича се  “Сенатор Капели”  и най-важното при него е, че е с богато съдържание на протеини, което е от важно значение за направата на добра паста”, споделя още фермерът. 

Именно заради по-богатото съдържание на протеини, макароните които произвеждат стават по-тъмни на цвят. “Само тук в Италия правим пастата с грис от твърда пшеница”, добавя и  Амадео. В своята мелница все още смилат брашното с камъни, защото те спомагат за запазване на богатия състав от минерали и витамини в брашното. Пастата правят чрез специална  машина, снабдена със сменяеми шаблони. Интересното е, че шаблоните са бронзирани, което придава една особена грапавост на пастата, която я прави оптимална за типичните тоскански сосове. Едно от най-важните неща при направата  на паста според Амадео е процесът на изсъхване, и ако тя е изсъхнала лошо значи не от нея не става нищо. “Правим я при много ниски температури с което запазваме всички минерали и витамини”, пояснява той. И във Валдоча я хапват само с вилица, без да използват нож, но това разбира се зависи от региона. 

Мартин Иванов

по материали на “Дойче Веле”

Снимки: “Дойче Веле”/скрийншот

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар