Музика от вино

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post

Вкусът на виното може не само да се опита и усети, но и да се чуе. Това става възможно благодарение на един проект разработен в звукозаписно студио във френския град Лион. Двама души музикантката и експерт по вината Каролин Буржак и композиторът и криейтив директорът на студиото Марко Боззета се опитват да извлекат звуците от гроздето. Разбирайки какви тонове стоя зад вината, ние можем да открием нови измерения, които правят музика. Можем да чуем например водата, която има съществена роля при отглеждането на гроздето и да усетим биотопът в който се намират растенията” , споделя Каролин.

Каролина и Марко се опитват да свържат света на виното с този на музкиата

Заедно с инженерите в студиото двамата работят от 2013 година по озвучаване на вина от най-различни видове, като за целта дори са създали специален алгоритъм. “Този алгоритъм представлява връзката между две различни вселени. Това е една специфична система от форми и означения които определят отношенията между две системи. Идеята ни бе да свържем виното, тоновете и цветовете в едно” разкрива Марко.

Според Каролина че музиката може да се усети мястото където е напрвено ддено вино

Следва захранването на този алгоритъм с данни като това, на каква височина се намира лозето, какво е алкохолното съдържание, сорта на гроздето и други. Един от най-важните компоненти в този алгоритъм е цветът на виното, който съответства на една специфична вълна, която може да се наподоби от някой музикален инструмент.

В малкото селце Маршон отдалечено само на няколко километра от Лион се намират и лозята на Сирил Алонсо, който е любопитен да разбере какви звуци може да издават неговите вина.

“Нашите методи на производство са доста особени. Използваме само ферментирало грозде при направата на вината и заедно с енергията, която излъчва почвата тук можем да правим неща, които все още може би не са добре изяснен” казва Сирил. За него е нещо ново това, че дадено вино може да има свое собствено звучене. Говоренето е едно, а изпробването съвсем друго, ето защо винопроизводителят се спира на реколта съхранявана в специални амфори, вино което узрява в продължение на осем месеца.

“Мисля че звукът му би наподобявал този на водата. Нещо хубаво, джазирано, което доставя радост”, споделя Сирил докато дегустира една чаша от него. Музиката се създава в студиото в Лион. Въпреки събирането на данни е нужен човек за да се композира музиката. “В началото алгоритъма избира между 24 или 12 , а може би 6 или 7 музикални инструмента, които произлизат от цвета на виното. След това идва композиторът, който трябва да създаде музиката”, споделя Марко.

След четири седмици музиката е готова. Озвучаването на едно вино излиза около 5 хил. евро. Сирил не е изненадан от това което чува. “Напълно оправда очакванията ми, в тази музика може да се усети богатството от минерали в почвата тук, височината на мястото. Музиката предизвиква радост. всичко си пасва” казва винопроизводителят. Сега ще може да предлага виното от своята нова реколта заедно с музиката която излъчва.

Мартин Иванов
по материали на “Дойче Веле”
Снимки: “Дойче Веле”/ скрийншот

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар