Магистралата на ябълките

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post

Италианската област Тренто е известна със своята магистрала на ябълките. Замъци в комбинация с безкрайни ябълкови градини пазени от високи хълмове и езера. Всички тук на север говорят единствено за ябълките особено в сезона, когато прибират реколтата. Ябълките за местните са олицетворение на живота.

Семейство Роси не прави изключение, защото от четири десетилетия отглежда био ябълки, Един от най-старите зимни сортове ябълки е Reinette du Canada. Марко Роси е горд със своите плодове, отглеждани по естествен начин. Отглежда цели 40 сорта. “Тук мястото е много подходящо за отглеждане на ябълки защото е доста проветриво и предлага по-малко влажност на въздуха от обичайното. Това са идеални условия особено за ябълките”, казва Марко. Областта е известна като ябълковата градина на Италия.

Ябълките са всичко в живота на житлите на Тренто

Днес тук се отглеждат предимно високодобивни сортове ябълки, но все още има фермери като Марио Спренгети, който с удоволствие показва на туристите местни автентични сортове ябълки като “Бял розмарин” например. “Един от сортовете които отглеждаме “Червен розмарин”. Запазено е едно писмо на виенско семейство от 1793 година, което потвърждава, че този сорт се е отглеждал тук още тогава”, казва Марио.

Ябълковите градини са навред из тренто- заобиколени от хълмове и езера

Магистралата на ябълките започва от Тазуло на юг и завършва на север като в средата се намира езерото Санта жустина, място привличащо както туристи, така и любители на каяка. В замъка Валеа в Тазуло от повече от 600 години живее семейство Спауа. В игралните зали на замъка предците им дори са играли тенис през 19-ти век. “По-рано в околностите тук са се отглеждали зърно, грозде и черници но в последните 50 години всичко се концентрира върху отглеждането на ябълки”, казва Роберта Менапаче. Хотел “Локанта Алпина” намиращ се в северния край на ябълковата магистрала разбира се е известен със своите ябълкови специалитети. “Тук например правим нашич щрудел вече четвърто поколение”, разкрива Силвана Сения. За него освен ябълките са нужни малко канела, лимонов сок, и тесто замесено с яйца, масло, и брашно. Тестото се точи на тънко и се напълва с ябълки. Пече се за около час във фурна загрята до 180 градуса. Силвана споделя и една малка тайна, че половин час преди да извади щрудела го поръсва с кафе смесено със захар. Гаранция че ще има ябълки поне до края на годината, е че последните плодове могат да се съхраняват чак до декември.

Мартин Иванов
по материали на “Дойче Веле”
Снимки: “Дойче Веле”/ скрийншот

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар