Ангел Шахънски: За да се спечели доверието на потребителите в Япония се изисква постоянно качество , време и търпение

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post

Кризата с коронавируса оказа влияние най-много върху вноса на суровини

Ангел Шахънски

Г-н Шахънски разкажете повече за дейността на компанията Ви. Какви храни произвеждате и къде ги предлагате?

Ние сме най-големият специализиран производител на конфитюри, сладка, мармалади и топинги основно на плодови бази в България . Компанията ни „Цима“ е основана през 1992 година като частна малка семейна фирма и от тогава се развиваме много динамично. Вече наброяваме 80 човека, Намираме се в индустриална зона „Тракия“. Ние сме 100% българска компания без някакво чуждо участие. Произвеждаме над 3 хил. тона продукция годишно, като работим с почти всички български и международни търговски вериги. Произвеждаме продукти под доста частни марки за „Лидл“, „Метро“ и за други български и международни клиенти . Развиваме се в няколко направления, като едно от основните е ритейл направлението обслужващо магазинната мрежа с потребителски опаковки , хорека сектора, В2В и сега фокусирано започваме да развиваме В2С ( малкия и среден бизнес в сферата на пекари, хлебари и сладкарска индустрия).

Ние сме най-големият износител на конфитюри от няколко години подред, като сме и най-големият износител на български хранителни стоки за Япония. Това звучи много гордо за нас, но но малко странно за страната ни с оглед на потенциала който има България в сферата на храните, напитките, машините и др. отрасли .при другите видове.
С какви нови продукти се представяте на изложението в “Интер Експо Център”?
.През тази година представяме няколко нови продукта, насочени главно към сладкарската и пекарска индустрия, така нареченият B2C и B2B пазар на индустрията , като кандидатстваме за златен медал в две категории- за термо стабилни кремове и конфитюри.

С изцяло български суровини ли работите?

За съжаление вече не, защото няма достатъчно суровина и се налага да внасяме предимно от Европа и Азия. Опитахме се да развием собствено производство на плодове, но няма достатъчно работна ръка, а и държавата не прави нищо за да помага и да ги субсидира отраслите и културите с висока добавена стойност , ето защо работим и с вносни суровини.

В условията на пандемията възползвахте ли се от някои от предлаганите от държавата мерки за подпомагане?

Специално в тази ситуация не сме. Продължаваме да работим, дори не сме спирали за ден производството.

Как ви се отрази на износа цялата ситуация около пандемията и предизвиканите проблеми с логистиката в световен мащаб?

Нямаме спад в износа, дори имаме увеличение, но по-страшното за нас като преработватели е липсата на суровини. Covid 19 повлия изключително много върху вноса на суровини транспорта и логистиката. Освен това вносните суровини драстично поскъпнаха.. Знаете, че актуалната тема в момента е цената на газта и горивата.

Какво е поскъпването на суровините в процентно отношение спрямо миналата година?

Имаме някои суровини за производството на сладка и конфитюри, които са поскъпнали спрямо миналата година с над 100%. Става дума за основни суровини -плодове – особено при боровинка и малина. Българската боровинка в момента е дори с над 100% поскъпване Знаете, че в същото време поскъпнаха и другите неща като захар и фруктоза, опаковки, амбалаж, услуги, което неминуемо ще доведе до вдигане на цените на крайните ни продукти и ще се отрази на потребителите. Освен захар и фруктоза в процеса на производство на нашите продукти използваме и натурални алтернативни продукти като фруктова захар, която също бележи повишение на цените .

Освен от Япония има ли интерес към вашите сладка и конфитюри от страни като Китай и Корея?

За Корея и Китай имаме инцидентен  износи интерес. Споменах страните за които изнасяме основно и в които вече сме се утвърдили на пазара. Освен за Япония работим много и за Израел, като за там предлагаме кошер сертифицирани продукти с възможно най-високата степен на сертификация. Пазарите в Азия са с необятен потенциал -Например в Япония само единият дистрибутор с който работим зарежда над 1000 магазина, като най-интересното е, че там продаваме сладката и конфитюрите с нашата марка „Сima“, и дори етикетът на единият ни партньор е българското знаме. На японския пазар се пробива много трудно. Изисква се постоянно качества, търпение и време. Над пет години ни отне да пробием на пазара там. Те имат една практика да се допитват и да си имат доверие помежду си, и когато кажат за даден партньор, че е стабилен, нещата се получават много бързо и лесно когато веднъж си се доказал . Вече имаме трима партньори в Япония, с които успешно работим. Румъния също ни е основен пазар, както и пазара в рамките на ЕС. Имаме износ и за Русия, но там е много трудна ситуацията. Благодарение на доброто ни партньорство ни с „Лидл“реализираме наши сладка, конфитюри и мармалади в над 13 страни в Европа и извън европейския пазар .

Участвате ли по тези програми за доставки на храни в детските градини и училищата?
Не, но две години се включихме в програмата за доставка на храни на социално слаби хора. През тази година не сме се включили , но не рядко се включваме в ролята на подизпълнител, защото имаме нужния капацитет, а фабриките които могат да изпълняват подобни обеми са сравнително малко . Ще дам само един пример, че за осем часа ние произвеждаме около 20 тона готова и пакетирана продукция, което прави около 40 хил. буркана на смяна.

За пръв път ли участвате на специализираното изложение в София?

Да, за пръв път самостоятелно. Обикновено се включваме съвместно със съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци . Тъй както казах тази година имаме нова линия продукти, насочена към сладкарство и пекарство, решихме да се включим специално в „Булпек” 2021. Редовно участваме на международни изложения като Anuga и Sial. През 2017 година на Anuga станахме първата българска компания, спечелила награда за иновативен продукт с портокал и чия без добавена захар, а през 2018 година със същия продукт спечелихме награда и на изложението във Франция. През тази година също ще участваме със собствени щандове на тези изложения. Постоянно инвестираме в подобни мероприятия.

Случва ли се на тях да намирате нови партньори?

Случва се, но ако трябва да сме честни там нямаме реално сключена сделка. По-скоро на тези форуми хората идват да се информират, да видят кои сме и какви нови продукти предлагаме. Например колегите от Япония в продължение на три години са идвали на изложението в Кьолн и Париж за да видят дали участваме за да преценят, колко сме стабилни и постоянни. Знаете че има много фирми, които участват в едно изложение и до там а инвестицията е много голяма и ако се гледа като еднократна, тя бих казал не може да се възвърне. Ние обаче гледаме на присъствието си на подобни международни изложения като средство за утвърждаване на нашия международен имиджи най-вече целим това, да показваме че „Цима 99“  е фирма с постоянно качество, иновативен подход и най вече това когато човек е последователен и целеустремен – успеха идва.

Мартин Иванов

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар