Старинен занаят с модерен блясък

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post

Две сестри от полския град Краков се опитват не само да съхранят един старинен занаят, но и да му придадат модерен блясък. Става дума за обработката на меки кожи със златисто покритие. От такива позлатени кожи са се правели тапети за облицовката на особено пищните бални зали в дворците на владетелите.

Бляскави, изкусно орнаментирани и много скъпи. В своето малко ателие Ева и Агнниешка съхраняват тайните в производството на тези великолепни произведения на изкуството, създавайки позлатени тапети. “През 17-ти и 18-ти век те са били много популярни особено в къщите на богатите хора. Използвани са като тапети за стени или за облицовка на мебели. Днес това изкуство е почти забравено, ето защо се смятат за истинско произведение на изкуството”, казва Ева.

Агниешка и Ева опазват един старинен занаят, придавайки му модерен блясък

Изходният материал който използват Ева и Агниешка са кожи на растителна основа и специални сребристи листове. Чрез нанасянето върху тях на специален лак им се придава златист блясък. За производството на тези тапети не се използват листове от злато. “Мисля че основната причина за товае, че среброто е по евтино от златото, и ние намерихме решение как то да блести като злато”, разкрива Агниешка.

В центъра на Краков се издига кралския дворец. Импозантна постройка съхраняваща впечатляващи образци на изкуството, свидетелство за богатството на обитателите му в миналото. Реставрацията на кожената тапицерия на мебелите тук е била една от първите поръчки, изпълнена от Агниешка и Ева. “Спомням си .това бе преди 19 години, и беше първата поръчка, която направихме в нашата работилница”, споделя Агниешка. Това за нея е поставило началото на страстта и- да прави позлатени тапети.

Реставрирането на старинни предмети на изкуството е в кръвта на двете сестри, защото баща им Едуард Козаковски е един от водещите реставратори в Европа, който още от 90-те години на миналия век реставрира най-различни облицовки с позлата в кралските замъци на континента.

“За нас беше голямо предизвикателство, защото тогава никой не знаеше как могат да се произведат подобни позлатени тапети. Имахме стари книги, в които бяха описани различни техники, но нямахме практика”, допълва и Ева. Развитото тогава ноу хау днес е основата на тяхната работа. В началото Агниешка покрива кожата с много тънък лист сребро. Следват се стъпките  познати от преди четири столетия но днес се използват предимно природни материали. Например като защитен слой използваме разбити яйца за да не почернява среброто”, разкрива Ева. Следва създаването на различните форми с помощта на модерна хидравлична преса. С произведени от самата нея щемпели Ева обработва различните форми. Така се създават уникални по вид и форма изкусни листове. Следва магичния момент- превръщането на среброто в злато. “Покриваме листовете ребро  с вид прозрачен лак”разкрива част от тайната Агниешка.

Изящните позлатени и богато  орнаментирани тапети и днес са само за онези, които могат да си позволят подобен лукс

Производството само на единпозлатен лист отнема до три месеца работа, а цената му може да достигне до няколко хиляди евро. Лукс който и днес малцина могат да си позволят. “Можем да дадем шанс на този занаят да оцелее, само когато намерим начин да използваме тези позлатени листове”, убедена е Ева. Това е и тяхната мисия. Най-големият успех в тази мисия на двете сестри е облицовката на един цял ресторант в Краков.

Мартин Иванов
по материали на “Дойче Веле”
Снимки: “Дойче Веле”/ скрийншот

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар