Фестивал на акордеона

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post

Акордеонът е може би един от най-комплексните инструменти. На него могат да се свирят от страстни танга, до нежна и лирична музика от цялата палитра на музикалните стилове. Малкото италианско градче Кастелфидардо е домакин на ежегоден фестивал на акордеона, и това не е никак случайно защото точно тук се правят едни от най-добрите акордеони в света. “Дойче Веле” ни потапя в историята на този инструмент.

акордеонисти
Фестивалът в Кастелфидардо среща музиканти с най-различни стилове

“Акордеонът е като един малък оркестър, като човешки глас”, споделя един изпълнител. “С него може да се изпълняват много повече неща, отколкото с цигулка или пиано”, допълва го негова колежка. От 46 години насам Кастелфидардо е мястото на провеждането на този фестивал, който среща музиканти от цял свят и с най-разнообразни стилове. Музикантите импровизират из малките улички на града и в специализираните магазинчета.

Едно от най-старите е Victoria Accordions, а една от неговите собственици е германката Елка Арнхолц. Именно любовта към акордеона довела тук получилата класическо музикално образование Ерика. Повечето елитни акордеонисти в света свирят на инструменти произведени именно от Victoria Accordions. Един от тях е и бразилската суперзвезда Мистриньо..

“Професионалните акордеонисти се нуждаят от една много прецизна клавиатура. След 160 годишна традиция тук в Кастелфидардо може да се твърди наистина, че правим най-добрите акордеони в света, и всичко е изпипано прецизно до последния сантиметър. Нещо като швейцарски часовник”, казва Ерика.

Един наистина добър инструмент може да се състои от над 10 000 части. Франко Речи прави тези инструменти от над 53 години. “Колкото по-добре е направена една част от първата до последната, толкова по-добре звучи даден акордеон. Това е цялата тайна”, споделя майсторът.

30 годишният Антонино да Лука от Неапол е пристигнал в Кастелфидардо за да стане професионален акордеонист. Владее всички музикални стилове. “Акордеонът позволява да се свири всичко, но аз обичам да свиря най-много джаз, защото всяко едно парче винаги можеш да изсвириш по различен начин”, казва Антонио.

В Кастелфидардо се произвеждат акордеони от 1863 година насам, а на историята им е посветен специален музей. В него могат да се видят най-различни модели- от такива с копчета и клавиши, до детски инструменти. Във времената на разцвета на акордеона в средата на миналия век в Кастелфидардо са се sе произвеждали 220 хил. акордеона годишно. “Тайната за успеха на произведените тук акордеони е, че всички се правят ръчно според индивидуалните изисквания на музикантите”, казва Ерика. Днес в градчето са останали 23-ма производители на акордеони. Един от тях дори е изработил и най-големият акордеон на света с височина от два метра и половина и с тегло от 200 килограма. За да го направи на Джанкарло Франчинела му отнело две години Да се свири на него въобще не е лесно, и на този гигант винаги трябва да свирят по двама души.

Мислех че ще се получи един обикновен инструмент, но той надмина очакванията ми. Това е най-доброто нещо което съм правил”, признава майсторът. Фестивалът е и своеобразно състезание по майсторско свирене, а през тази година заради нейната виртуалност 13 годишната София Санторели получи specialna nagrada. Мечтата и като мнозина участници е някой ден да стане професионална музикантка.

Мартин Иванов

по материали на “Дойче Веле”
Снимки: “Дойче Веле”/скрийншот

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар