Музика от.. рециклирани предмети

Rate this post

Свирки и флейти от всевъзможни неща- от градински лейки през стълби дори до столове и колела от една инвалидна количка. Всички тях създава испанският музикант Хавиер Лосано. “Обичам да правя подобни необичайни инструменти”, казва музикантът. Изработва ги вече 20 години в своето ателие в Барселона. Повечето предмети намерили своето музикално амплоа под формата на флейти намира на улицата или получава като подарък.

“Това което най-много ме впечатлява в тези инструменти е реакцията на хората. Когато те погледнат на тези предмети, повечето от които притежават у дома с други очи, значи мисията ми е изпълнена”, продължава Хавиер. Първата флейта която направил била от патерицата на баща му, с помощта на които той трябвало да се придвижва след един инцидент. Тогава Хавиер се учил да свири на бамбукови флейти и го заинтригувало, че една патерица може да има дупки.. И всичко започнало.


Хавиер Лосано свири на повече от 30 инструмента от различни рециклирани предмети

Последният му експеримент е да направи флейта от колелата на една инвалидна количка. “Повечето флейти които правя са с по шест дупки. Това са едни многообразни инструменти. Правя ги в търсене на по-висок тон”, разкрива музикантът.

Първо разделя колелетата от количката, маркира къде да направи дупките и пробва какъв звук издава. За да направи нов инструмент се нуждае от няколко часа, а понякога и от няколко дни. “В началото на флейтата поставям по един малък ограничител. Трябва да се постави близо до дупката от която се духа в инструмента. Ако не се постави, тогава звукът ще се разстрои”, разяснява Хавиер. Между него и три от дупките които пробива се намира канала за въздуха а последните три дупки ще позволят на въздуха да излиза. Така необичайната флейта от колело на инвалидна количка е готова. Влиза в употреба само два дни по-късно по време на концерт в Барселона, в който участва заедно със своето трио.

Хавиер Лосано свири на повече от тридесет рециклирани музикални инструмента. “Повечето хора идват да ни слушат без да знаят какво да очакват. Често остават изненадани и трябва да останат до края за да разберат повече за инструментите ни или да зададат своите въпроси”, казва Хавиер. “За мен няма никакво значение дали инструментите са конвенционални или произведени от рециклирани предмети защото ние сме в едно непрекъснато търсене на нови звуци”, добавя неговият колега. За друг музикант е важно, че чрез рециклираните инструменти творците могат да покажат на по-младите хора, че от всичко може да се направи музика.

Заедно с Роко Побия и Антонио Санчес Барнко свирят заедно от 2019 година насам, като в репертоара им влизат класически произведения от цял свят. А на публиката най-много се харесва разнообразието от използваните инструменти. Разнообразие от наистина на пръв поглед необичайни инструменти чрез които Хавиер Лосано прекрачва всички музикални граници.

Мартин Иванов
по материали на “Дойче Веле”
Снимки: “Дойче Веле”/скрийншот

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар