В тайния свят на бирата

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post

Днес едва ли може да се намери по-популярно и предпочитано питие от бирата. Когато споменаваме кехлибарената напитка Германия пък е страната- законодател в нейната направа. “Дойче Веле” ни потапя в тайните на нейното производство завеждайки ни на гости в една малка пивоварна.

“Бирата е едно от нещата с което сме най-известни, и според последните ни нам известни данни правим между шест и осем хиляди различни сорта бира”, казва в потвърждение и биреният сомелиер Маркус Хаубах.

“Хмелът е най важното нещо в бирата, и без него можем да забравим не само за нея, но и за всякакъв Октоберфест”, убедена е млада фермерка.

Между пет и осем хиляди вида бира произвеждат в Германия

“Освен от хмел за бирата имаме нужда още от малц, вода и мая, казва Изабела, потомствена пивоварка от Метсдор. Нейна е пивоварната “Трите корони”. Водата е една от основните съставки в бирата, защото вече готовата бира се състои от 90% вода. Малцът придава сладостта на бирата а хмела острия и горчив вкус докато маята може да придаде плодов вкус на пивото.

“Малцът се смила подобно на зърната кафе за да се увеличи обема от една страна, а от друга да се извлече силата му. След това смленият малц се смесва с топла вода като благодарение на това в процеса на варене се извличат алкохолите”, разкрива пивоварката.

Хмелът се състои от мъжки и женски растения като за да се направи пиво се използват повече женските растения, които придават типичния остър вкус на бирата.

Изабела прибавя към своята бира цели три сорта хмел. Един от тях придава познатият остър вкус а другите два допълнителен аромат. “Важното е те да се прибавят в края на процеса на варене, иначе няма да се усети ароматът им”, обяснява Изабела.

“Това което познаваме като правила за производството на бира (Reinheitsgebot) са създадени през 1516 година в Бавария когато някога херцозите решили, че за производството на бира трябвало да се използва единствено и само малц, хмел и вода. Интересното е, че маята тогава все още не е била позната на хората и той отсъства от тях”, казва Маркус Хаубах. Правилата според него играят ролята на ограничаващ фактор относно съставките в бирата, защото днес имаме различни сортове малц и хмел например чрез които могат да се правят най-различни комбинации.

В края на процеса на варене пивото се охлажда като се премахват остатъците от хмел и се прибавя маята. Малката бира е готова след едноседмичен процес на ферментация, след което между пет и шест седмици престоява за да добие нужния аромат и богат вкус преди да отиде до потребителите. “За мен правенето на бира е истинска страст. Пивото е основна брънка от живота ни във всякакви ситуации и допринася за сближаване между хората”, споделя Изабела.

Мартин Иванов
по материали на “Дойче Веле”
Снимки: “Дойче Веле”/скрийншот

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар