Осло-градът на бъдещето

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post

В последните години норвежката столица Осло търпи истинско развитие. Амбициите на властите са, градът да стане въглеродно неутрален до 2030 година. “Градът се промени радикално в последните две десетилетия. Автомобилите почти изчезнаха от центъра, а се построиха много сгради с културна насоченост особено около пристанището”, казва архитектката Ане Лунде.. Според нея Осло е станал много по-жизнеспособен и отворен град,

Тя следи развитието на грда от дълги години- от времената на 90-те години когато в него господстват задръстванията и огромните корабни контейнери в някогашния пристанищен квартал Бьорвига.

Със своето устойчиво развитие Осло може да стане пример и за други градове

Днес на същото място в центъра са поставени човекът, културата и околната среда. Един пример за това е и градската библиотека, изпълнена по всички критерии на модерното архитектурно изкуство, климатично неутрална и разкриваща големи пространства за най-разнообразни дейности. Един вид урбанистичен домашен хол.

“Тя е място за среща на хората. Място, което им предлага много жизнено пространство , но и място съобразено с представите за опазване на климата, където например не може да се паркита , а хората трябва да идват само с обществения транспорт”, споделя една от авторките на проекта.

Заедно с близо 440 хиляди книги в градската библиотека на Осло има място и за много креативни дейности, защото в нея се помещават още 3D принтер и звукозаписно студио за създаване на собствени подкасти или за запис на музика.

В близост до нея в Акер Брюе пък се намира новата сграда на Норвежкия исторически музей, за чиято фасада е използван материал, от който се строят кораби. “Архитектите трябваше да направят връзка между намиращия се наблизо Нобелов център и намиращото се отляво укрепление”, добавя Лунде.

Към идеята до 2030 година градът да се превърне в климатично неутрален се добавя и желанието на властите все повече да ограничат присъствието на автомобили за сметка на екологично чистия градски транспорт и велосипедите като това е придружено и с различни данъчни облекчения и добра инфраструктура.

Друг пример за бъдещето на града е и бившият индустриален квартал Вулкан, в който е забранено влизането на автомобили, и в който са изградени енергоефективни жилища и сгради, а в едно пазарно хале се помещава и локална електростанция. произвеждаща енергия за околните сдания от соларни и геотермални източници.

“Особеното на тази част от града е, че това практически е град в града- една смесица между стария индустриален облик и новите сгради”, споделя още архитектката.

Животните също просперират от налаганата в града зелена стратегия, а заедно с 54 свои колеги пчеларят Александър Дюрие допринася за изграждането на една стабилна екосистема чрез отглежданите от тях пчели по покривите на сградите. От своя страна насекомите създават една своеобразна магистрала на пчелите във вътрешността на града. “Тя функционира благодарение на това, че в целия център на града са засадени дървета и те могат да летят около тях и без проблеми да събират нектар”, споделя пчеларят. Така с устойчиви концепции Осло гледа към бъдещето, а от идеите му могат да се поучат редица други градове.

Мартин Иванов
по материали на “Дойче Веле”
Снимки; “Дойче Веле”/скрийншот

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар