Тайната на тирамису

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post

Тирамису е е може би един от най-известните десерти в света. Основните съставки за него са бисквитки “котешко езиче”, яйца, маскарпоне и еспресо. Кой обаче може да направи най-хубавото тирамису, и каква е неговата тайна? На тези въпроси се опитва да отговори “Дойче Веле”. Родното място на десерта е северноиталианския град Тревизо, където всяка година се провежда световно първенство по направата на тирамису.

Тирамиу-най известният десерт на света

Разправят че десерта възникнал случайно поради грешка при направата на ванилов сладолед в ресторанта Le Beccherie.По порешка местният готвач Роберто  Лингуаното без да иска сложил обилно количество маскарпоне в съда с яйцата и захарта за сладоледа. сместа се оказала  вкусна. От тук крачките до усъвършенстване на десерта били малко- просто да добавят потопен в кафе бисквити и да го поръсят с какао. Новият десерт бил наречен тирамису, което в превод от италиански означава “вземи ме с теб”, и така той се появил в менюто на ресторанта от 1972 година за да се превърне в кулинарна легенда.

Наскоро медиите съобщиха, че известният в Италия като “баща на тирамисуто’ Адо Кампеол е починал на 95 годишна възраст.

Тирамису прави хората щастливи

Един от най-големите майстори на тирамису е Мануел Гобо. “Мисля че това мероприятие е много важно за града низа да почетем един десерт, който за толкова кратко време ни донесе такава слава. Най-важното е , че няма домакинство което да не се опитва да го направи. Всеки може да го направи според собствените си разбирания, и това го превръща в типично семейно ястие”, казва майсторът.

Между близо 200- те участници в последното издание на шампионата и Елизабета Дзанета от Тревизо. 30-годишната майсторка се състезава в две категории- за направата на тирамису по оригинална рецепта и по своя оригинална рецепта. “За мен тирамису е най-хубавия десерт на  света. Спомням си, че още моята майка го правеше у дома”, споделя тя. За да го направи вкъщи освен останалите добре познати съставки използва и яйца от домашните кокошки.

Първо разбива белтъците, след което Бисквитките се потапят в кафето и после в малко смес от яйца и маскарпоне. Любопитен нюанс е че в оригиналната рецепта за направата на тира мису не се използва алкохол. Преди да се сервира се поръсва обилно с какао. “Когато е готово идва и най-хубавото-похапването”, казва Елизабета докато пробва творението си.

Като за всяко кулинарно постижение, и за тирамисуто се води малка регионална война между две италиански провинции. Сигурното обаче е, че корените му са в Тревизо. “От вестника разбрахме каква световна известност е придобил нашия десерт. Това беше един момент на гордост както за семейството ни, така и за нашия ресторант”, спомня си синът на Адо Кампеол, Карло.

Единственото което интересува всички по време на тридневния шампионат е направата на перфектното тирамису, но в последните години все по-често се появяват най-различни вариации. “Шестте съставки са много ясно определени и за нас е много трудно да оценим всеки един от сладкишите” споделя една от участничките в журито.

Тирамису с диня и прошуто

През тази година победата в категорията оригинални рецепти е за родената в Белгия италианка Елена Бонали с нейната рецепта за тирамису с диня и прошуто, докато победител в конкурса за тирамису по оригинална рецепта стана венецианецът Стефано Серафини.

“Опитах се да направя наистина нещо оригинално, но не очаквах да стигна толкова напред”, споделя победителката Елена, а златният медал е направил Стефано истински щастлив. И всичко това само заради един десерт, способен да прави хората щастливи.

Мартин Иванов
по материали на “Дойче Веле”
Снимки; “Дойче Веле”/скрийншот

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар