Анимирани утопии

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post

Представете си центъра на Хамбург без автомобили и обгърнат от зеленина. Рай- за всички любители на велосипедите и разходките пеша. Реалността обаче днес е друга- забързано движение,потоци автомобили и динамика. Реалност която определено не се харесва на графичния дизайнер Ян Камински. Чрез работата си той се опитва да допринесе за нейната промяна. Може би ще се запитате какво прави ли?!

Анимирани утопии показват как могат да изглеждат градовете в бъдеще

Камински създава анимирани анимации на различни утопични светове. “Проектът започна още във времената преди появата на коронавируса. Огледах се около себе си и си казах, че не мога повече да чакам да се случи някакъв прелом, а трябва сам да допринеса за него. Като визуалист реших, че нещо трябва да се промени”, споделя дизайнерът.

Идеята му е да промени запустените места и сивите улици по света, създавайки анимирани утопии на оживени места в градове като Ню Йорк., Брюксел или Берлин. За целта стартирал собствен канал в социалните мрежи, наречен Utopia for Bicyclista. “Имаме нужда от повече място за велосипеди и повече велосипедисти за да осъзнаем колко гениално средство за придвижване са. Те не произвеждат вредни емисии и се нуждаят от много по-малко място в сравнение с останалите превозни средства”, смята Ян.

В съседна Нидерландия утопиите му вече са превърнати в реалност. Например в четвъртият по големина град в “ниската земя” Утрехт, там ежедневно около 150 хиляди души се качват на две колела без значение от климатичните условия. Това прави повече от ⅓ от жителите на града.

Един от тези е и Крис Брунтлет, експерт по комуникации, който работи за една интересна инициатива- мрежа от нидерландски посланици на велосипеда. Особено се радва, когато пътува по Фреденбог, може би най-използваната велоалея в страната. Всеки ден се използва от повече от 33 хил. велосипедисти.

В велосипеди

Ехее, това се казва паркинг за велосипеди….

миналото тя е била една от най-натоварените улици. “За съжаление в повечето страни карането на колело все още е само фитнес, свързано е с много усилия и рискове по пътищата. Хората са принудени да се движат заедно с моторизираните превозни средства. Каращите автомобили вече обаче не са мнозинство, защото повечето хора искат да почувстват пътуването си. И ако ние направим повече велоалеи, ще привличаме и все повече хора”, смята експертът.

От 2019 година в Утрехт е разположен най-големият паркинг за велосипеди в света. Специална информационна табела указва дали са налични свободни места. Паркингът се намира под местната гара и побира близо 12 хил. велосипеда. За Крис това е само един от примерите, защо страната му е толкова отворена към велосипедистите.

Междувременно Нидерландия придобива все повече популярност с прагматични решения за велосипедистите , които могат да изглеждат добре като например един мост, който започва над покрива на едно училище и свързва двете части на града. За мнозина жители на Утрехт карането на колело не е мечта а ежедневие, и както потвърждава една от жителите му- е хем по-удобно, хем по-бързо.

Ян Камински продължава да мечтае в родния Хамбург за подобна реалност, а чрез своите анимации иска да предизвика своеобразен дебат от който да спечелят и други градове като Париж, които в бъдеще да се превърнат в рай за велосипедистите.

Мартин Иванов
по материали на “Дойче Веле”
Снимки; “Дойче Веле”/скрийншот/Личен архив

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар