Жизнени градове- Брага

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post
Това че по-голяма част от населението на Брага се състои от младежи го прави един от най-жизнените градове на Европа. А това, че той е комбинация от красив и зелен ландшафт и спокойствие пък го прави една от любимите цели на туристите. Към него се отправяме заедно с “Дойче Веле”.

Младите дават тлсък и жизнспособност на португалски град Брага

И не е никак случайно, че с атмосферата която създава, Брага е любимо място не само за гостите, но и за жителите му. Повечето го определят като прекрасно място за живот, в което има много културни мероприятия и не без гордост го смятат за най-добрия град в Португалия.

За просперитета на Брага е отговорен младият кмет Рикардо Ориво, който управлява града от 2015 година насам. През тази година той получи специална награда за усилията му да направи Брага по-зелено и устойчиво място за живеене. “Брага е много жизнен и динамичен град. При нас имаме тази смес между история и традиция. но също и млади хора тъй като 40% от населението ни е на под 30 годишна възраст”, казва Ориво.

Една от жителките му оценила динамичното развитие на града е и Катарина душ Сантуш. , която отворила през 2017 година първия модерен магазин за кафе в града. Той скоро се превърнал в предпочитано място за срещи и културни мероприятия в града . “В последните години виждаме колко много се променя града, а младите хора го правят да изглежда наистина жизнен. Не бих казала че ще си тръгна оттук, защото се чувствам щастлива”, споделя Катарина.

Кметът на града Роберто Ориво е с основна заслуга за новия облик

Брага е притегателно място за мнозина млади творци на изкуството. Пристан намират в градския културен център Generation, чийто фокус е върху дигиталното изкуство. “За мен Брага е особен град, защото човек тук намира една добра смесица. Спокойно място, не много отдалечено от морето или планините.В същото време е място с нарастваща популярност сред средите на културата”, казва един от творците. Заради твърде спокойния начин на живот негова колежка пък го определя като град от селски тип. Един от творците които е намерил своя пристан тук е и Мигел Ди, автор на дигитално изкуство, който е част от културния живот на Брага в последните две десетилетия.

Разбира се към културната история на града се числи и кухнята. “Бакалао” а Брага” е нейният флагман тук. Представлява изсушена и осолена риба треска, която в Брага готвят по местна рецепта с лук и чушки.

Най-голямата забележителност в Брага е църквата Bon Jesus do Monte, която се намира на един хълм над града. Достъпна е посредством 150 годишна железница и е заобиколена от великолепни гори. Любимо място за мнозина сред които и младата певица Мария Жоао Барту. “Обичам Брага защото съм родена и израснала тук. Градът предлага много добро качество на живот и природа дори когато вали”, споделя тя. Жизнен град. Град на многообразието с много млади хора, динамика и култура.

Мартин Иванов
по материали на “Дойче Веле”
Снимки: “Дойче Веле”/скрийншот

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар