Хроники от едно постпандемично пътуване до Анталия 4

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post
#Анталия  Малко след 6 сутринта. Мюезинът призовава вярващите да обърнат поглед към Мека.

#Анталия След четири часа сън и много работа благославям етиопците че са открили кафето и арабите и турците че са го споделили с останалата част от човечеството

#Анталия И от разстояние земеделската тематика у нас не изостава. Май пак прозряваме нещо, което тук в Турция отдавна са превърнали в политика, държавата да стои зад земеделските производители.

#Анталия Сутрин. Делова закуска край морския бряг.

длова зкуска на морския бряг

#Анталия  Колега от Гвинея попълни и без друго мулти култи и езиковата ни група. Работив местно политематично радио FIM FM, където прави радиопредаване за земеделие

#Анталия Турция изнася своите семена основно за съседните страни като Азербейджан, внасясемена основно от САЩ, Франция и Нидерландия. Страната е възприела три вида сертификати- OECD, европейски и турски

#Анталия Най-голямата турска компания производител на семена „Юксел“ вече е разработил турски сорт банани, като се очаква скоро да започне производство на семена. България е един от основните им пазари основно за семена на домати.

#Анталия След посещение в местен класен ресторант с колеги от Русия Босна, Република Сръбска и Иран преоткриваме езиковото и културно многообразие. Например при нас е гювеч в Босна джовеч Едните казват бюрек, другитебурек.

#Анталия Че турската кухня е хубава едва ли има съмнение тъй като 90% се покрива с нашата. Две вариации обаче ме впечатлиха . Освен варена тиква с таханикарамфил и/или орехи и кисело мляко със син домат и настъргани печени люти чушки.Красота за душата и наслада за недцето.

tikwa
Тиква с тахан и орехи

#Анталия Варена тиква с орехи и тахан… любима находка

#Анталия Хот Чили пепърс 🙂

Люти чушки

#Анталия Сезонът свърши, само за морските котки не 🙂

Морските котки

#Анталия Едва ли някой би казал, че Босна и България се различават по нещо. И в едната и в другата страна се краде. В Бръчко от бюджет 200 млн. конвертируеми марки, обикновените хора почти нищо не виждат. Тези които могат търсят по-добър късмет в Германия и Австрия. Между другото както забелязвате и името на валутата е интересно „конвертируема марка“, и съотношението спрямо еврото е почти като при нас 1,95 марки за едно евро. Там само че възелът е троен, и нито сърбите, нито хърватите, нито мюсюлманите могат да го развържат. Редуват се- ако едните са в позиция да управляват, другите са в опозиция. И статутът на жителите на Република Сръбска е интересен, имат хем босненско, хем сръбско гражданство. Абе балканска объркана работа. Само ние на този полуостров можем да ги сътворим такива.

#Анталия  Младата генерация агро журналистки

Младата генераиа агро журналистки

#Анталия Последни морски снимки с Боян, Даниела и Йована от Босна и Александер и Таня от Русия. 🙂

С Боян, Йована и Даниела

#Анталия След пътуване на тръни заради повреда на  автобуса пристигаме в Истанбул. Метрополията на два континента никога не спи. Задръстванията в 8 сутринта са като в осем вечерта. На автогарата кипи оживен алъш вериш. Възрастен турчин разкарвайки туба със вода подвиква „чай-чорба“. Малко коте се изнизва изпод топлата витрина на една дюнерджийница . И то не спи Няма как в тази безспорна шумотевица. Изкарвам последните лири за суховат тост с овнешко месо. Тук нали свинското е забранено и ако се съди по ревносните призиви на мюезините, и в следващите 1000 години едва ли ще бъде разрешено. На влизане в европейската част сутринта се замислих, какво ли щеше да е , ако Истанбул си беше все още гръцки, наместо напевите на мюезините от „Света София“ се чуваха християнски песнопения?! Дори и да я направят отново активна джамия, мисля в паметта си дълбоко тя ще запази своя християнски дух

#Анталия Пътуването дотук приключва успешно и за едно семейство от Сърбия което все пак успява да хване своя автобус, защото освен влакове има и автобуси за всички пътници.

#Анталия Котките в Истанбул са буквално навсякъде Не ги е страх да се врат дори под автобусите Току виж някоя решила да се шмугне вътре и да се пресели в България. Разносвачите на гевреци и чай създават допълнително усещане за Ориент.

Мартин Иванов

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар