Едно пътуване до фиордите на Норвегия

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post

Норвегия е известна със своите природни феномени- фиордите, а заедно с “Дойче Веле” ще се отправим по една от най-красивите железопътни отсечки в Европа, Макар че отсечката на популярния  “Фламбан” е само около 20 -тина километра, тя привлича туристи от цял свят. Отправяме се по нея заедно с репортера на “Дойче Веле” Аксел Примавези.

Поема на път заедно с Бернд Хемер, който отговаря за маркетинга на “Фламбан” още с първия влак, който идва директно от депото. “Още преди да сме потеглили мога да кажа, че влакът е много хубав. Вагоните са от 60-те години и все още вървят всеки ден”, казва АКсел. Максималната скорост която влакът развива по трасето което е само от един коловоз е 40 км/час. Въпреки това влаковете тръгват от двете посоки. Отсечката започва от Мьордал и завършва във Флам на брега на фиордите. “Във всеки случай трябва да се види водопадът Хьорсфосен. Изключително красив е, и не се пропуска от туристите”, споделя Бернд.

Водопадът Хьорсфосен е най-голямата забележителност по путя към фиордите

Оказва се не само красива гледка, защото със силата на водата си произвежда електроенергия за нуждите на компанията която поддържа “Фламбан”. Тук е изградена и специална спирка на влака, който спира за кратка фото пауза. Не само природните забележителности по тази жп. отсечка са уникални, но и тунелите- 18 от които са построени преди повече от век благодарение на усилията на хората и добре познатият ни динамит. Строителството на отсечката продължило почти две десетилетия.

Влаковете се разминават само на гара Дереквам

Единственото място където влаковете могат да се разминат е гара дереквам, където за кратко трасето става двупосочно. Гудрун Форкедал кара насрещния влак, който изчаква на гарата. “ По този маршрут всеки път можеш да видиш нещо ново.

За младата машинистка Гудрун Форкедал маршрутът винаги предлага нещо ново

. Понякога долу при фиордите може да е лято а горе в планината да е вече зима. Друг път можеш да се натъкнеш на бури и двуметрови снежни преспи”, казва младата машинистка, която се впечатлява и от любопитните и жизнерадостни туристи. Следва последната част от отсечката. Колкото по-надолу слиза влакът, толкова ,повече се отваря долината. А първите къщи на Флам показват, че едно вълнуващо пътешествие е към своя край.

Мартин Иванов
по материали на “Дойче Веле”
Снимки: “Дойче Веле”/скрийншот

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар