Пазителят на гарваните

Rate this post

Вярва се, че съдбата на британското кралство зависи от малките черни гарвани, обитаващи една от най-големите забележителности на Лондон- кулата Тауър. Пернатите птици се считат за едно от най-големите съкровища не само на Тауър, но и на британската монархия. И един мъж е техният пазител. „Здравейте, казвам се Лондон, кулата Тауър, Крис Гайв, гарвани,забележителности, британска монархияи се грижа за гарваните тук. Според легендата ако изчезнат от кулата, с тях ще изчезне и монархията, ето защо се грижа да останат в нея, представя се той.

Първата му разходка сутрин естествено го отвежда до неговите питомници-гарваните. Попи и Джордж са първите късметлии, които получават сутрищната закуска състояща се от мишки. Кристофър се грижи за гарваните от 2011 година и към момента под негово попечителство са осем птици. „Това е Попи. На две или три години. Остана при мен четири пет седмици преди да дойде тук. Много е красива и истински интелигентна. Гарваните по принцип са много интелигентни животни“, разказва Кристофър.

Крис Гайв и неговите гарвани

Птиците биват пускани да летят свободно из кулата, а той познава всяка една от тях. „Всяка една от тях е много различна. Някои са много диви, а други доста спокойни. Някои са много любопитни и трябва да свиквам със всеки един характер и това може да стане с много точно наблюдение“, споделя още пазителят.

Около Тауър витаят много митове и легенди, а гарваните се намират под специална защита на кралски указ още от 17-ти век. В пребогатата си история той е бил както кралски замък, така и затвор, а нерядко е изпълнявал ролята и на бойна кула.

Със своите гарвани Тауър е истинска забележителност не само за поданиците на кралицата. „Ще се радвам гарваните да останат, но на монархията да бъде сложен край“, споделя един от тях пред „Дойче Веле“. Младо момиче пък за пръв път чува за легендата.

За Кристофър обаче грижата за гарваните е част от ежедневието му. Живее с фамилията си в самия Тауър. За да не изчезнат гарваните прилага един прост но ефективен метод- хранейки ги с правилния фураж. Заедно с мишките и гроздовите зърна най-важнте обитатели на кулата понякога получават и напоени с кръв кексчета.

„В миналото за опазването им са се полагали много повече грижи. Днес обаче им се дава свобода да летят навсякъде около култа, и усилията за опазването им не са чак толкова големи“, признава пазителят им. Понякога и на гарваните им се приисква да поритат футбол, което е далеч от значимостта която им се отдава. „В много случаи към гарваните има доста негативно отношение свързвайки ги с жертвите на войните, но тук в Таур на тях се гледа само от позитивна гледна точка:, добавя още Кристофър.

Работният му ден приключва със слагането на най-важните обитатели на кулата по леглата им, за да е сигурен, че няма да изчезнат.

Мартин Иванов
по материали на „Дойче Веле“
Снимки: „Дойче веле“/скрийншот

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар