Леден бизнес

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post

Със своя студен климат Норвегия предлага невероятни възможности особено за предприемчиви люде като Томас Олдерум. Той продава ледени блокове от замръзнала вода за строителството на станалите модерни в последно време ледени хотели или за направата на ледени скулптури. „Когато е топло ледът се разтапя. Може би това е добро нещо от икономическа гледна точка, защото ако на клиентите им е харесало това което правим, следващата година отново трябва да си купят. Освен това водата се връща отново в природата“, разсъждава Томас.

В своята ледена ферма Томас съхранява близо 500 тона лед

Условия за производството на лед в Норвегия има- чиста природа и вода, тежка зима, а „леденият капитал“ на Томас се намира директно до неговия дом. „Намираме се върху едно заледено езеро, което е само на около час път от Осло. Въпреки че няма много сняг, е достатъчно студено за да може да се осигури лед с достатъчно добро качество“, продължава предприемачът.

След като природата е свършила работата си, Томас разрязва леда на еднакви ледени блокове. Блоковете с дебелина от 40 сантиметра издържат всякаква тежест. С помощта на трактор прави еднообразни релси в зеледеното езеро. След време ледените блокове отново замръзват.

„Голямото предизвикателство е да останеш на леда и да не паднеш. Важното е блоковете да са нарязани правилно под ъгъл 90 градуса, за да могат правилно да се използват. Ние не знаем още дали ледените блокове ще отидат за направата на хотел или за някоя скулптура“, казва предприемачът.

За ледено изкуство или строителство до скоро почти не се е говорело. Ледът се е използвал предимно в хранителната индустрия още от времената на ранната индустриализация, а до средата на 60-те години на миналия век Норвегия е била сред най-големите износители на лед в Европа. „В миналото качеството на леда е било толкова добро, че човек е можел да чете вестник през него. Сред клиентите ни са били изискани лондонски коктейл барове и дори британското кралско семейство“, споделя Томас.

Това доколко прозрачен леда е изискване, което важи и днес, Всеки от блоковете е с тежест от около един тон. Ако е качествен се продава за около 700 евро и при нужда се изпраща навсякъде по света. От него могат да се направят филиграмни образци на изкуството или масивни сгради от лед подобно на един хотел в Швеция.

„Едно от нещата което винаги ме е изненадвало е, колко стабилен изглежда ледът, и какви тежести може да издържа. В същото време той може и да изглежда мек“, признава Томас. В своята ледена ферма съхранява между 400 и 500 тона лед, като във всеки момент може да постъпи поръчка от някой клиент. Томас признава все пак, че се чувства по-щастлив ако е някъде на топло, а не сред своите ледени блокове при минус 20 или минус 30 градуса. Но преди да осъществи своите планове за почивкана топло, пак трябва да разчита на своя студен лед.

Мартин Иванов
по материали на „Дойче Веле“
Снимки: Дойче веле“/скрийншот

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар