В приключенския свят на Карл Май

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post

Репортерката на „Дойче Веле“ Хана Хумел се отправя на едно необикновено пътешествие в света на фантазиите на любимият на безброй поколения автор Карл Май. За да се озове в Дивия Запад обаче не е нужно да прекоси океана, а да отиде до родното му място Радебойе в Саксония.

Тъкмо там в родната къща на писателя е създаден специален музей в който господстват духовете на апачите и разбира се на верните приятели Винету и Олд Шетърхенд. Създаден е още в далечната 1928 година. Книгите с приключенски истории написани от Карл Май са преведени на 33 езика и издадени в колосален тираж от 200 млн. .
Ако посетите музея му, дори може да се срещнете с един почти истински Олд Шетърхенд, който да има честта да ви разведе из експонатите.

Вила „Шетърхенд“ родният дом на писателя все още е запазена в оригиналния си вид. За писателя ни разказва музейният работник Кевин Щаницке. „Карл Май е бил един многообразен и интересен човек с много знания за различни непознати за нас култури. Интересувал се е от много страни. Бил е истински търсач на приключения“, казва експертът.

Добре дошли в света на Карл Май

У читателите на книгите му винаги остава усещането, че писателят сам е преживял историите за които разказва. Той обаче никога не е посещавал местата които е описал в романите си. „За времето романите му са били нещо уникално и са довели до истински бум на интереса към индианците тук в Германия. Те са имали същият ефект като книгите на Джон Феминор Купър или шоуто на Бъфало Бил. Оказали са огромен ефект върху читателите, и често той е бил наричан Карл от Дивия запад.

В музея на Карл Май може да срещнете и Кевин Менигоутс, истински американски индианец от племето навахо, който организира специални обучителни курсове . От къде ли са корените му?

„Моите корени са от областта на Северна Аризона. Става дума за територии между Ню Мексико Аризона и Колорадо. Израснал в индиански резерват. После завършил химия в Аризона, а от 2013 година живее в Дрезден. „Навсякъде в САЩ коренното население е било представяно като „лошите“, а каубоите като „добрите“. В Германия обаче е точно обратното и тази представа тук много ми харесва“, казва с усмивка старият индианец.

Когато е писал своите истории за индианци, карл Май не е познавал разбира се нито един от тях. Всичките истории са дело на неговата фантазия и следването му по литература. За пръв път към Дивия Запад се отправя когато е на 66 години . Оттам донася образци на дрехи, носени от тогавашното население на Америка, които днес могат да се видят в музея.

Когато развеждам деца, се опитвам да им разкажа историята на индианците възможно най-близо до разбиранията им. Опитвам е да им разкажа истината за противопоставянето между културите, за размяната на храни между Северна Америка и Европа, и че докато не дошли испанците, местните не са познавали конете“, добавя Кевин. Това според него са малко известни факти и днес. А книгите на великия Карл Май ще си останат завинаги мост между културите от двете страни на Океана.

Мартин Иванов
по материали на „ДойЧе Веле“
Снимки: „Дойче Веле“/скрийншот

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар