Природни картини от хартиени колажи

Rate this post

Колажи на природата направени от хартия в инсталацията Biodiversity демонстрираща многообразието на видовете. Това е цветният свят на Клеър Селест. „По-рано повече рисувах, след това се насочих към използването на колажи за да правя картините си. Хареса ми и един ден реших, че чрез тях мога много по-добре да изразя себе си“, споделя художничката.


Изкуството на Клеър Селест е с послание към опазването на многообразието в природата

Природни картини на мотиви от флората и фауната по света. Художничката с американски корени ги създава в своя роден град Берлин. „По-рано се замислях основно само за природата. После се замислих колко много застрашени видове има по света. Беше невъзможно да ги игнорирам ето защо те станаха част от изкуството ми“, споделя Клер.

Нейните произведения на изкуството са част от изложби на най-различни галерии. Шведска галерия например представи нейните стенни колажи. Инсталации, илюстрации и стъклени скулптури са част от портфолиото  на художничката. „Най-големият комплимент към изкуството ми, ако действа успокояващо на хората когато видят дадена инсталация. Ако видя удивлението в лицата им. Това е първият момент на интеракция и смайване“, споделя художничката.

Вдъхновява се от места като Берлинската ботаническа градина. Като дете на дипломати е живяла в страни като Тайланд, Италия, Бразилия и САЩ и е добре запозната с природното многообразие, което допълнително поражда загрижеността и от заплахата за неговото изчезване.

„В първите дни на локдауна погледнах моите произведения и си казах, че планетата ни няма нужда от това. Мислех си че лепилото или хартиените тенти които ползвам, съвсем не изглеждат в тон с екологията. Не след дълго обаче реших да продължа да се занимавам с изкуството си, защото смятам че е важно послание към хората и надежда“, допълва тя.

В основите на нейното изкуство са стари изображения на натуралистични животни и растения смесени със снимки от съвременността. „Обичам това как са били изобразявани птиците например преди 200 или 300 години. Това ми дава възможност да направя връзка със снимки от нашата действителност добавя тя. По-рано сама е изрязвала снимките за своите колажи, но скоро и станало ясно, че някои от видовете вече са изчезнали. Междувременно започнала да използва онлайн архиви. Създава своите колажи дигитално и ги принтира на рециклирана хартия. Една от последните и работи е висяща инсталация, която по-късно трябва да украси една лампа.

В миналото Клер Селест е имала желание да изгаря всяко свое произведение след като го направи като протест срещу измирането на видовете. :Мисля обаче, че надеждата трябва да остане в посланието на моите произведения Ние имаме нужда от тези произведения за да се спасим сами. Ето защо все пак реших да не ги изгарям“, признава тя.

Пламъците също са от хартия и също с послание. Изглеждащи едновременно опасни и красиви както цялата природа в изкуството на Клер Селест.

Мартин Иванов
по материали на „Дойче Веле“
Снимки: „Дойче Веле“/ скрийншот

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар